Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premieră: Moldovencele vor primi scrisori de la medicii de familie – iată ce vor conține

© Sputnik / Mihai CarausDiana Văluță
Diana Văluță - Sputnik Moldova
Abonare
În premieră, în cadrul campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!", femeile din Republica Moldova vor primi invitații personalizate pentru efectuarea screening-ului colului uterin.
Premieră: Moldovencele vor primi scrisori de la medicii de familie – iată ce vor conține

Aproximativ 60 mii de femei din țara noastră vor primi scrisori personalizate de la medicii de familie care le vor reaminti despre importanța testului citologic, vizita la medicul de familie o dată la trei ani pentru a face acest test și importanța grijii de sănătatea lor.

"Anterior, femeile erau anunțate despre acest lucru când veneau cu alte ocazii la medicul de familie, însă acum am identificat regiunile unde programul de screening este mai puțin accesat și vrem să încercăm prin intermediul instituțiilor medico-sanitare să pilotăm acest program și să distribuim scrisori personalizate femeilor din mai multe localități", a declarat într-un interviu pentru Sputnik șefa Unității de Coordonare a Implementării Screeningului Cervical din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Diana Văluță.

Potrivit unui studiu național, 59 la sută dintre femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării și din familiile sărace. Aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de col uterin, dintre care jumătate decedează. Boala nu reprezintă însă un pericol pentru viață, dacă este depistată și tratată în stadii incipiente.

Campania "Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!" vine cu îndemnul către toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 61 de ani din Moldova să se adreseze la medicul de familie pentru efectuarea testului citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0