Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova: Trei avertizări majore pentru săptămâna aceasta

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди на улице
Люди на улице  - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că în următoarea perioadă vom avea parte de caniculă și există pericol de incendii.

CHIȘINĂU, 5 aug - Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat avertizează că în perioada 5-9 august pe arii extinse se vor menține temperaturi maxime ale aerului, cu valori cuprinse între +33..+34°C. În aceste condiții există pericol excepțional de incendiu. 

Девушки во время цветения подсолнечника на поле в Симферопольском районе - Sputnik Moldova
Tablou meteo îngrijorător – ce ne așteaptă astăzi: Prognoza pentru 5-11 august

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile antiincendiare. Cetățenii sunt atenționați că, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, orice scânteie poate provoca incendii de proporții. Oamenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma spațiilor locative, forestiere și a lanurilor de cereale pentru prevenirea incendiilor şi extinderea acestora. Totodată, maturii sunt rugați să-și monitorizeze copiii. Să nu le permită jocul cu sursele de aprindere.

Pericol pentru vârstnici, copii și bolnavi

Canicula reprezintă risc pentru persoanele vârstnice, copiii, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cardiace și respiratorii. În perioada caniculară este indicat acestor persoane să evite aflarea la soare în orele de vârf, să se protejeze de razele solare în spații răcoroase, umbrite și să consume cât mai multă apă potabilă. IGSU avertizează repetat că în perioada cu temperaturi ridicate scăldatul în bazinele acvatice din țară poate provoca tragedii.

Salvatorii menționează că scăldatul în locuri neamenajate cu stații de salvare precum și aflarea minorilor nesupravegheați în preajma râurilor, lacurilor se interzice. În caz de situații de risc persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112 pentru acordarea ajutorului necesar din partea echipelor de urgență. 

Prognoza meteo pentru Moldova 

Săptămâna aceasta vom avea temperaturi ridicate. Valorile termice vor fi de +28..+31 de grade Celsius în nord, +29..+32 de grade în centru și +30..+33 de grade în sud.

Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
O nouă avertizare a meteorologilor: Cod Galben de vreme canciculară și pericol de incendii

Puțini nori vor fi prezenți pe cer în regiunile de centru și sud, dar în nord Soarele va fi umbrit un pic mai mult. Vântul va fi destul de vioi și ne va ajuta să facem față arșiței – va sufla din sud-est, cu o viteză de 2-7 metri pe secundă.

Presiunea atmosferică va fi normală. În noaptea spre joi, 6 august, temperatura aerului va coborî până la +14..+17 grade în nord, +15..+18 în centru și +16..+19 în sud.

Pentru joi sunt anunțate maxime termice cu două grade mai înalte decât miercuri: +30..+33 de grade în nord, +30..+34 grade în centru și +31..+34 grade în sud. Până în data de 9 august este în vigoare un Cod Galben de caniculă și pericol de excepțional de izbucnire a incendiilor, din cauza secetei și temperaturilor înalte.
De asemenea, până pe 10 august meteorologii au instituit un Cod Galben de secetă hidrologică în râurile mici și bazinele acvatice din țară – fenomenul este provocat de lipsa precipitațiilor și temperaturile înalte.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0