Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CC a declarat neconstituționale dispozițiile articolului 84 din Legea insolvabilității

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale dispozițiile articolului 84 din legea insolvabilității numărul 149 din 29 iunie 2012. 

CHIȘINĂU, 4 aug - Sputnik. Magistrații Curții Constituționale au luat o decizie în cazul sesizării privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 aliniatul 2 din Legea insolvabilității. Judecătorii au admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Corneliu Mazur și au declarat neconstituționale dispozițiile articolului 84 din legea insolvabilității numărul 149 din 29 iunie 2012. 

”Curtea Constituțională hotărăște. Se admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Corneliu Mazur. Se declară neconstituționale dispozițiile articolului 84 din legea insolvabilității numărul 149 din 29 iunie 2012 referitoare la omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligația de a nu părăsi teritoriul țării sau localitatea de reședință. Până la remedierea deficienței de reglementare constatate prin prezenta hotărâre și înlăturarea viciului de neconstituționalitate instanțele de insolvabilitate la adoptarea măsurilor de nepărăsire a teritoriului țării sau a localității de reședință vor aplica în modul corespunzător temenele stabilite de articolul 64 din codul de executare adoptat prin legea numărul 443 din 24 decembrie 2004”, a declarat judecătarea Domnica Manole. 

Amintim că astăzi Curtea Constituțională a examinează sesizarea privind excepția de neconstituționalitate a articolului 84 aliniatul 2 din Legea insolvabilității.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Expert: Decizia CC, luată pentru a le face pe plac unor politicieni

Aceasta prevede ca în caz de eschivare a debitorului de la îndeplinirea obligaţiilor, conform prezentei legi, instanţa de insolvabilitate, la cererea administratorului, a adunării creditorilor sau a comitetului creditorilor ori din oficiu, îi poate ridica debitorului dreptul de administrare a patrimoniului, dacă acesta dispune de el, îi poate interzice să părăsească localitatea de reşedinţă fără permisiunea sa expresă ori poate aplica alte măsuri de asigurare în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Potrivit avocatului Marcel Burlacu, temeiul sesizării a servit situația în care Curtea de Apel Chișinău i-a interzis clientului său Cornel Mazur, timp de mai bine de șapte ani, să părăsească țara. Acesta a precizat că clienetul lui și cei patru copii ai săi nu pot merge la odihnă peste hotarele Republicii Moldova pentru că îi este îngrădit dreptul la viață de familie, libertatea de circulație și alte drepturi. El a mai declarat că Corneliu Mazur nu a fost tras nici la răspundere judiciară și nu sunt hotărâri intrate în vigoare în procese penale sau contravenționale împotriva acestuia.

”Pentru noi ceea ce s-a întâmplat a fost o tragedie. Nu doar s-a limitat libera circulație, dar și libertatea gândirii. (...) Cine a avut de câștigat din limitarea liberei mele circulații? (...)”, a precizat Corneliu Mazur.   

La ședință a participat și avocatul Marcel Burlacu, reprezentantul Parlamentului Radu Radu, reprezentantul Guvernului Dorel Lișman, șeful secției Juridice a Ministerului Economiei și Infrastructurii Andrei Ciornîi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0