Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Decizia CC, luată pentru a le face pe plac unor politicieni

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Corneliu Ciurea a comentat pentru Sputnik Moldova decizia Curții Constituționale cu privire la imposibilitatea organizării concomitent a alegerilor anticipate în organul legislativ al țării și a alegrilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik. Curtea Constituțională a decis marți că dizolvarea Parlamentului în ultimele șase luni ale mandatului președintelui ”este interzisă în orice circumstanță”. Curtea a decis totodată în privința imposibilității organizării concomitente a alegerilor prezidențiale și parlamentare (ordinare sau anticipate)  în aceeași perioadă.

Fără alegeri parlamentare anticipate până în toamnă - A decis Curtea Constituțională>>>

Politologul Corneliu Ciurea consideră că această decizie era previzibilă Temeiuri juridice pentru aceasta au existat, iar decizia însăși este un rezultat al interpretării stricte a legii, pe de o parte, iar pa de alta – această decizie reflectă interesele partidelor politice care au influență asupra majorității judecătorilor în CC. Este vorba de Pro Moldova și Platforma DA, a menționat Ciurea.

”Aceste sunt partide parlamentare mai puțin numeroase, cu șanse minime de a accede în Parlament în cazul unor alegeri anticipate. De aceea, aceste partide, care au influență asupra judecătorilor Curții Constituționale, au putut influența luarea unei astfel de decizii”, a declarat politologul.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat imediat după alegerile prezidențiale
Potrivit expertului, Curtea ar fi putut adopta și o altă decizie, pentru că deja odată, în cazul cu creditul rusesc, aceasta nu a pornit de la interpretarea strictă a legii constituționale, ci de la principiul beneficiului politic. Și în acest caz decizia putea fi luată pornind de la același principiu, deoarece desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidențiale ar fi îmbunătățit situația și ar fi soluționat criza politică din Moldova, consideră Ciurea.

Dacă e să ne referim însă la fracțiunea cea mai numeroasă din Parlament, cea a socialiștilor, atunci această decizie îi îngreuiază acțiunile la această etapă. Socialiștii trebuie să găsească o cale prin care să-și apere Guvernul, care în cazul de față devine o așa-zisă ”valiză fără toartă” (și de dus e greu, și să-o arunci ți-e jale!). Acest Guvern este lipsit actualmente de susținerea unei majorități parlamentare, inițiativele lui sunt blocate. Iar acest lucru, potrivit expertului, îi pune pe socialiști într-o situație mai dificilă și îi obligă să-și modifice strategia politică la etapa actuală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0