Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului ar fi fost interzisă: Detalii

© Sputnik / Евгений ПанасенкоАэропорт
Аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Avia Invest anunță despre decizia provizorie a Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm privind contractul de concesionarea a Aeroportului Internațional Chișinău.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Curtea Internațională de Arbitraj de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Despre aceasta informează printr-un comunicat de presă compania Avia Invest.

„Avia Invest SRL informează că ieri a fost anunțată decizia provizorie a Curții Internaționale de Arbitraj de la Stockholm la cererea împotriva Republicii Moldova privind încălcarea legislației naționale și internaționale în relațiile cu concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău”, este menționat în informarea de presă.

Potrivit informațiilor, Republica Moldova nu va putea efectua acțiuni de reziliere a contractului de concesionare până la decizia finală. Totodată, Curtea de Arbitraj a interzis și „executarea notificării de reziliere a contractului de concesionare trimise companiei la data de 8 iulie 2020”.

Международный аэропорт Кишинева - Sputnik Moldova
Politică
Cum a comentat premierul Ion Chicu litigiul statului cu „Avia Invest”

Amintim că anterior premierul Ion Chicu a anunțat că statul va iniția procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest.

„Guvernul este preocupat de lichidarea consecințelor crimelor admise în acești zece ani de unele guverne. Mă refer în primul rând la concesionarea criminală a Aeroportului în 2013. Avia Invest, investitorul care se prezenta în 2013 că vine aici să investească foarte mult și să modernizeze unicul aeroport internațional, de fapt a intrat în incapacitate de plată. Pe 30 aprilie 2020, pentru că s-au acumulat datorii și nu s-a respectat graficul de achitare a acestor datorii, conturile companiei au fost blocate. Iată că suntem în 18 mai, iar ei încă niciun bănuț nu au achitat din datoria respectivă, de aceea statul va declanșa procedura de insolvabilitate. Or, statul Republicii Moldova nu are bani să achite pentru acei care veneau în 2013 în mod fraudulos să investească”, a declarat șeful Guvernului.

Ion Chicu menționa că Avia Invest are datorii de peste 22 de milioane de lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă. Pentru că nu au fost respectate clauzele prevăzute în contractul de concesionare, acesta va fi reziliat. 

Международный аэропорт Кишинева  - Sputnik Moldova
Societate
Compania „Avia Invest”, somată să întoarcă bunurile Aeroportului Internațional Chișinău

”Această companie a avut toate posibilitățile să achite până la 30 aprilie restanțele. Cum să spui că Guvernul îți creează probleme, dacă o dată deja ți-a dat posibilitatea să reeșalonezi? Ei au avut posibilitatea, dacă doreau. Nu știu de ce au crezut că pot face cu acest Guvern ceea ce au făcut cu precedentul”, a declarat premierul Ion Chicu. 

În data de 6 mai, Autoritatea Aeronautică Civilă a solicitat intentarea unui dosar pe numele ”Avia Invest” SRL, pentru a recupera datorii de peste 22 de milioane de lei. Ulterior, la începutul lunii iulie, Agenția Proprietății Publice i-a cerut companiei concesionare „Avia Invest” să restituie bunurile Aeroportului Internațional Chișinău. APP anunță că a „rezoluționat” (reziliat - n.r.) contractul de concesiune a activelor şi a terenului aferent. În aceeași zi, premierul Ion Chicu a declarat că „Avia Invest”, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, are la dispoziție 180 de zile pentru a contesta decizia de desfacere a contractului de concesiune a activelor şi a terenului aferent obiectivului care i-a fost adusă la cunoștință de Agenţia Proprietăţii Publice (APP). 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0