Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce pericol prezintă echipamentele de protecție împotriva COVID-19

© AFP 2024 / JOEL SAGETЗащитная маска рядом с бутылкой с антибактериальным гелем
Защитная маска рядом с бутылкой с антибактериальным гелем - Sputnik Moldova
Abonare
Măștile și mănușile au devenit un ”accesoriu” de nelipsit din viața ficărui om de la începutul pandemiei de COVID-19. Cât de periculoase sunt aceste echipamente din plastic pentru mediu și cum sunt gestionate lucrurile în țara noastră.

CHIȘINĂU, 3 aug - Sputnik. Măștile, mănușile și echipamentele de protecție au devenit indispensabile pe timp de pandemie. Aceste ”accesorii” ne protejează și sunt necesare, dar toate sfârșesc la un moment dat, în cel mai bun caz, într-un spațiu de depozitare sau aruncate la voia întâmplării pe stradă sau în spațiile verzi.

Astfel, pandemia de COVID - 19 aduce pe lângă frică și neliniște și o serie de noi provocări în fața efortului de a reduce poluarea cu deșeuri din plastic. Ecologiștii consideră că, pe fundalul crizei provocate de coronavirus, poluarea cu articole din plastic înflorește. În țara noastră nu există deocamdată un mecanism de gestionare a deșeurilor medicale de la persoanele fizice.  

”Cea mai mare problemă legată de deșeurile coronavirusului este că oamenii aruncă măștile și mănușile la voia întâmplării. Nu există deocamdată posibilitatea ca să fie organizată o colectare selectivă a acestor. Prin urmare, există un risc foarte înalt de poluare a mediului cu produse din plastic. Acestea foarte greu degradează și sunt un real pericol pentru mediu”, a precizat pentru Sputnik Moldova șeful  Direcției control gestionare deșeuri și substanțe chimice, Veronica Focșa.

Echipamentele de protecție împotriva COVID-19, care sunt folosite în spitalele din Republica Moldova, sunt evacuate de agenții economici autorizați. Acestea sunt depozitate separat și există un control asupra lor.

Igor Dodon în vizită de lucru în orașul Soroca - Sputnik Moldova
Politică
Un producător de măști medicinale i-a făcut o propunere lui Igor Dodon – Foto  

Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, dă asigurări că există proiecte care sunt în proces de negociere care țin de prelucrarea deșeurilor. 

”Ministerul a reușit să negocieze proiecte de asistență tehnică care vor fi anume pe filiera asistenței medicale. Este vorba de proietul Băncii Mondiale, dar și proiectul CEP care este în proces de negociere. Proiectul CEP este anume componenta de dezvoltare a platformelor pentru prelucrarea deșeurilor locale și actualmente aceasta este o problemă. O problemă la nivel de țară. Noi ne propunem să existe un mecanism bine determinat”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.

Măștile și mănușile aruncate la voia întâmplării pe stradă crește și riscul de răspândire a infecției cu COVID-19.  Ministerul Sănătății a inițiat de mai multe ori campanii de informare în ceea ce privește modalitata de folosire a echipamentelor de protecție, felul în care trebuiesc scoase, dar și cum să fie aruncate la gunoi.

Masca de protecție împotriva COVID-19 se îndepărtează folosind tehnica adecvată. Nu atingeți partea din față, ci îndepărtați snururile din spate. După ce ați scos masca, depozitați-o într-o pungă și aruncați-o la gunoi. Ulterior trebuie să vă spălați imediat pe mâini cu apă și săpun.

Poluarea mediului acvatic cu măști și mănuși

Măștile și mănușile aruncate neglijent poluaiază și Marea Mediterană. Semnalul de alarmă este tras de o organizație neguvernamentală din Franța, potrivit BBC. Potrivit ONG-ului "Opération mer propre", în ultima perioadă scafandrii au descoperit mănuși și măști aruncate în largul Coastei de Azur.

Pe măsură ce tot mai multe țări din Europa au decis redeschiderea turismului, iar localnicii și turiștii sunt sfătuiți să poarte echipamente de protecție menite să oprească infectarea cu coronavirus, poluarea mărilor și a oceanelor este într-o continuă creștere.

“Aceste măști repezintă o situație recentă, vor apărea cu milioanele, așa că, atenție, este începutul unui nou tip de poluare”, a declarat Laurent Lombard, fondatorul organizației de mediu.

Ironia sorții constă în faptul că, în timp ce producem și aruncăm platisc pentru a lupta cu pandemia de COVID -19, care amenință sănătatea lumii întregi, contibuim trepat la adâncirea unei alte crize.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0