Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul înstrăinării „Casei Presei” şi a fostei cantine a Cancelariei a fost clasat

© Sputnik / Miroslav RotariCasa Presei
Casa Presei   - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura a comunicat că dosarul privind înstrăinarea Casei Presei şi a fostei cantine a Cancelariei de Stat a fost clasat.

CHIȘINĂU, 2 aug - Sputnik. Procuratura Anticorupţie a clasat dosarul privind înstrăinarea Casei Presei şi a fostei cantine a Cancelariei de Stat. Asta se arată într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală. Potrivit instituției, procurorii nu au găsit probe care ar demonstra comiterea infracțiunii penale, precum spălare de bani și abuz în serviciu.

Procuratura Anticorupţie a examinat toate actele și circumstanțele care au stat la baza inițierii, acum un an, a procesului penal pe faptul dării în locațiune și înstrăinării Înstreprinderii de Stat „Casa Presei” şi fostei cantine a Cancelariei de stat, care se prezuma că ar fi avut loc cu derogări de la lege.

În concret, cu referire la faptul ”spălării banilor”, în urma investigațiilor efectuate nu s-a constatat proveniența ilegală a mijloacelor bănești, folosite de către patru agenți economici la procurarea bunurilor statului.

”Cât despre ”abuzul de serviciu” comis de către angajații publici la înstrăinarea bunurilor amplasate pe strada Alexadru Pușkin și strada Alexei Mateevici din Capitală, s-a constatat lipsa unui prejudiciu efectiv și real, cauzat prin acțiunile factorilor de decizie, pentru că, în speță, a fost încasat contraechivalentul pentru tranzacția efectuată pe de o parte, iar pe de altă parte, contractele de vânzare-cumpărare au fost reziliate, cu aducerea părților în poziția inițială, bunurile revenind în proprietatea statului”, este precizt într-un comunicat de presă al Procuraturii. 

Astfel, în cadrul investigațiilor nu au fost stabilite careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestor sau altor infracțiuni, Procuratura Anticorupție a adoptat decizia de clasare a procesului penal.

Casa Presei - Sputnik Moldova
Societate
Schimbare majoră la ”Casa Presei”: Ce au decis autoritățile

Totuși, procurorii au constatat că funcționarii publici implicați la diferite faze ale procesului, au depășit intenționat, în mod vădit, limitele drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege, prin care au comis contravenția prevăzută de articolul 313 din Codul contravențional.

În această ordine de idei, au fost recunoscuți culpabili de comiterea contravenției nominalizate mai mulți funcționari, inclusiv de rang înalt, și anume: șase membri ai Comisiei de negocieri directe pentru darea în locațiune a activelor neutilizate a întreprinderii de Stat Complexul „Casa Presei” a Cancelariei de Stat a Republicii Moldova; șase membri ai Consiliului de administrare al Î.S. Complexul „Casa Presei”; nouă membri ai Comisiei de privatizare a încăperilor nelocuibile, date în locaţiune, instituită prin ordinul Directorului General al Agenţiei Proprietăţi Publice.

Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat figuranții și persoanele cointeresate, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a soluțiilor adoptate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0