Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reținerea cetățenilor ruși în Belarus, discutată de Putin la Consiliul de Securitate

© Sputnik / Алексей Дружинин / Accesați arhiva multimediaВид на Московский кремль
Вид на Московский кремль  - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin a discutat în cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei problema reținerii celor 33 de cetățeni ruși în Belarus.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Rusiei mizează pe o clarificare cât mai rapidă a tuturor circumstanțelor reținerii cetățenilor ruși în Belarus și pe eliberarea lor, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe video convocate vineri de președinte.

“Șeful statului a purtat o discuție detaliată cu privire la incidentul legat de reținerea cetățenilor ruși în Belarus”, a spus Peskov.

“A fost exprimată speranța că în perioada imediat următoare se va face lumină în acest caz, iar cetățenii ruși, reținuți neîntemeiat, vor fi eliberați”.

De asemenea, în cadrul ședinței au fost discutate și probleme social-economice de pe agenda internă.

La reuniune au participat prim-ministrul Mihail Mișustin, președinții ambelor camera ale parlamentului, Valentina Matvienko și Veaceslav Volodin, vicepreședintele Consilului de Securitate, Dmitri Medvedev, șeful administrației prezidențiale, Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul Afacerilor Interne, Vladimir Kolokolțev și ministrul Apărării, Serghei Șoigu, directorul FSB, Alexandr Bortnikov, directorul SVR, Serghei Narîșkin, precum și reprezentantul special al președintelui pentru protecția mediului, ecologiei și transportului, Serghei Ivanov.

Милиция в Белоруссии - Sputnik Moldova
Rusia
Kremlinul a comentat reținerea cetățenilor ruși în Belarus

Pe 29 iulie, autoritățile din Belarus au anunțat reținerea a 33 de cetățeni ruși. Pe numele acestora a fost intentat un dosar penal pentru “pregătirea atentatului terorist”, faptă pentru care ar putea fi condamnați pe un termen de până la 20 de ani. Ulterior, Comitetul de Investigații din Belarus a anunțat că persoanele reținute sunt suspectate de pregătirea unor dezordini în masă în țară. Totodată, serviciile de securitate belaruse afirmă că au primit informații despre sosirea în țară a “peste 200 de luptători care ar urma să destabilizeze situația în perioada campaniei electorale”.

Presa din Belarus anunță despre reținerea a 33 de cetățeni ruși>>>

Moscova a declarat că cetățenii ruși nu sunt implicați în procesele politice interne din republică. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a menționat că grupul de cetățeni ruși reținuți în Belarus se afla în tranzit prin Minsk spre Istanbul, având toate actele doveditoare, inclusiv biletele la avion, iar logistica era asigurată de o companie belarusă. Moscova a mai declarat că autoritățile de la Minsk au la dispoziție toate documentele necesare pentru stabilirea adevărului. Totodată, MAE al Rusiei a subliniat că interpretările odioase ale părții belaruse în privința reținerii rușilor nu suportă nicio critică și a îndemnat la încetarea provocării unor emoții negative. Diplomația rusă a cerut asigurarea accesului angajaților consulatului la persoanele reținute.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0