O nouă Constituție sau cea veche modificată: Ce spune un fost președinte al Înaltei Curți

© Sputnik / OsmatescoДумитру Пулбере
Думитру Пулбере  - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere a comentat pentru Sputnik decizia președintelui de a crea o comisie pentru reformarea Legii Supreme.

CHIȘINĂU, 31 iul - Sputnik. Dumitru Pulbere consideră că reforma constituțională este indispensabilă, având în vedere că de atunci când a fost adoptată Legea Supremă până în prezent realitățile s-au schimbat vizibil.

„Reforma Constituțională este necesară de multă vreme, chiar dacă atunci când a fost adoptată Legea Supremă, acum 26 de ani, era una dintre cele mai progresive la acea vreme Constituții chiar și în spațiul european. Dar pentru că viața nu stă pe loc, iar legea este un organism viu, desigur că sunt necesare anumite ajustări, modificări. Peste 50 de articole din Constituție au fost deja interpretate de Curtea Constituțională. (...) Acest lucru vorbește despre faptul că trebuie întreprins ceva pentru a îmbunătăți Constituția”, a declarat Dumitru Pulbere pentru Sputnik Moldova. 

Fostul președinte al Înaltei Curți ia în calcul și varianta adoptării Constituției într-o nouă redacție.

„Comisia va decide dacă va fi o nouă redacție a Constituției sau vor fi operate modificări în actuala Constituție. Luni comisia se va întâlni cu președintele și vom vedea care sunt prioritățile. Problemele principale se referă la sistemul judiciar, relația dintre președinte și Parlament, Parlament și Guvern. Trebuie să vedem care este rolul Curții Constituționale în Constituția modificată. Avem așa o structură ca Consiliul Suprem de Securitate, care nu este reglementat nicăieri. Nu este prevăzută activitatea lui nici în Constituție și nici o lege separată nu există”, a remarcat Dumitru Pulbere.

Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre Constituție: Unele articole trebuie redactate și concretizate

Amintim că președintele a semnat ieri, de Ziua Constituției, un decret privind crearea unei comisii speciale pentru reforma constituțională din componența căreia vor face parte reprezentanți ai mediului academic și societății civile din Republica Moldova.

Decizia de crea o astfel de comisie a fost luată în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere.

Președintele a remarcat că în ultima perioadă „în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”, de aceea este necesară o modificare a Constituției. 

Șeful statului a enumerat în acest sens blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte – Guvern – Parlament, traseismul politic, inițiativele privind reducerea numărului de deputați, problemele de securitate națională.

De asemenea, Igor Dodon spune că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0