Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Campanie națională privind sănătatea femeii: Un mesaj adresat de Ministerul Sănătății

CC0 / Pixabay / B_Me / Pietoni
Pietoni - Sputnik Moldova
Abonare
O campanie de informare privind sănătatea femeii a fost relansată în Republica Moldova. Iată despre ce este vorba.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Femeile trebuie să facă cel puțin odată la trei ani testul citologic. Mesajul vine din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care a relansat miercuri campania națională de informare „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!”. Campania are ca scop informarea femeilor privind importanța testului citologic cu ajutorul căruia poate fi prevenit cancerul uterin.

Iar campaniile de informare sunt cu atât mai importante, cu cât datele statistice arată că aproape 60% din femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova nu au făcut niciodată un test citologic. Astfel, toate femeile cu vârsta de 25-61 de ani din Republica Moldova sunt încurajate să se adreseze la medicul de familie pentru o programare la testul citologic (Pap-test), gratuit, în condiții de siguranță.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Iată până când

Potrivit unui studiu național, cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace. De asemenea, femeile ezită să facă testul citologic din lipsă de timp, frică, dar și din cauza că nu știu unde să se adreseze pentru a efectua testul. Totuși, în ultimii ani, dinamica numărului de teste efectuate este pozitivă. Tot mai multe femei merg periodic să facă  testul citologic de prevenție. Ponderea femeilor examinate din numărul celor care necesitau control a crescut de la 58% în 2015 la aproape 67% în 2019.

Dinamica pozitivă se datorează îmbunătățirii calității serviciilor de screening cervical, ca urmare a instruirii continue a lucrătorilor medicali, dotării laboratoarelor cu echipamente moderne, dar și campaniilor de informare publică despre importanța screening-ului în prevenirea maladiei.

Examenul citologic sau testul Babeş-Papanicolau, este un test medical care evaluează starea de sănătate a colului uterin prin examinarea la microscop a celulelor recoltate de la acest nivel. Este cel mai important test diagnostic pentru depistarea displaziei şi a cancerului de col uterin. Testul Babeș-Papanicolau este o procedură simplă, nedureroasă, care produce un disconfort minor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0