Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Cine va trebui să promoveze un examen pentru a putea primi cetățenia rusă

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaПразднование Дня государственного флага России
Празднование Дня государственного флага России - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenii moldoveni care vor solicita cetățenia rusă vor trebui să demonstreze cunoștințele de limbă rusă. Rectorul Universității Slavone din Republica Moldova, Tatiana Mlecico, a vorbit în în Studioul Radio Sputnik despre procedura care trebuie urmată.

CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Noua lege federală, care a intrat în vigoare în Rusia, simplifică procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru cetățenii străini. În acest sens, pe internet au apărut informații potrivit cărora cetățenii Moldovei, alături de cetățenii Ucrainei, Belarusului și Kazahstanului, nu trebuie să treacă un test de cunoaștere a limbii ruse pentru a obține cetățenia Federației Ruse. Rectorul Universității Slavone din Republica Moldova, Tatiana Mlecico, a infirmat anumite aspecte și a făcut precizări.

”În Rusia a fost adoptat un decret potrivit căruia cetățenii din Belarus și anumite regiuni ale Ucrainei sunt scutiți de un astfel de examen. Acest document prevede în mod expres că sunt scutiți doar cetățenii acelor state pe teritoriul cărora limba rusă are statutul de limbă de stat”, a spus Mlecico.

Așadar, pentru cetățenii Moldovei și Kazahstanului, este încă necesar să susțină examenul. Proba nu s-a schimbat, a rămas aceeași. La fel ca până acum, bărbații peste 65 de ani, femeile peste 60 de ani, persoanele inapte de muncă și persoanele cu dizabilități din primul grup sunt scutite de examen. Alte categorii de persoane care solicită cetățenia Federației Ruse trebuie să își demonstreze cunoștințele de limbă.

Российский паспорт - Sputnik Moldova
Rusia
Moldovenii pot obține cetățenia Rusiei prin procedură simplificată

Dar există și o altă modalitate de a demonstra cunoașterea limbii. Potrivit Tatianei Mlecico, pentru acei oameni care au absolvit școala în URSS înainte de 1990 și pot confirma acest lucru printr-un document corespunzător, nu este necesară susținerea examenului. Dacă sunt prezentate actele, aceste persoane sunt scutite de examen. De asemenea, vor fi scutiți de examen cetățenii Moldovei care au obținut o diplomă de studii pe teritoriul Rusiei în perioada de independență.

Cei care nu au astfel de diplome au nevoie de un document numit „Certificat de susținere a examenului de stat la limba rusă ca limbă străină”. Asta ține exact de promovarea examenului.

"Examenul este unul simplu. Poate că este dificil pentru vorbitorii de chineză sau unele limbi exotice, dar oamenii care locuiesc în Moldova, care au lucrat de ceva vreme în Rusia, s-au adaptat deja cu mediul în care se vorbește rusa", a conchis Mlecico.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0