Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moldovenii pot obține cetățenia Rusiei prin procedură simplificată

© SputnikРоссийский паспорт
Российский паспорт - Sputnik Moldova
Abonare
Cetățenia Rusiei poate fi obținută deja prin procedură simplificată. Ce facilități sunt prevăzute pentru cetățenii moldoveni.

CHIȘINĂU, 24 iul – Sputnik. În Rusia a intrat în vigoare legea federală care simplifică obținerea cetățeniei pentru străini și persoanele fără cetățenie. Documentul exclude între altele cerința de a renunța la cetățenia existentă deja și reduce termenul de aflare pe teritoriul Rusiei pentru a putea intra în posesia cetățeniei, informează RIA Novosti.

Паспорт гражданина РФ  - Sputnik Moldova
Rusia
Numărul străinilor care primesc cetățenia Rusiei a crescut de 2,5 ori

Legea federală respectivă a fost semnată de președintele rus Vladimir Putin în aprilie 2020.

Anterior, legea îi obliga pe cei care solicitau cetățenia să se adreseze organului respectiv al țării străine cu cererea concomitentă de renunțare la cetățenia deținută a altui stat.

Noua lege exclude la depunerea cererii obligativitatea privind durata de trei ani de aflare în Rusia și confirmarea existenței unei surse legale de existență pentru persoanele majore fără cetățenie, care au deținut cetățenia URSS, care au locuit și locuiesc în țările membre ale fostei URSS, însă nu au primit cetățenia acestor țări.

Norma respectivă se extinde și asupra străinilor căsătoriți cu un cetățean rus care locuiește în Rusia și au copii comuni în această căsătorie, dar și străinii unul dintre părinții căruia deține cetățenie rusă și locuiește în Rusia.

În afară de aceasta, este simplificată procedura de depunere a cererii pentru obținerea cetățeniei ruse și pentru cetățenii Moldovei, Ucrainei, Belarusului și Kazahstanului: ei o vor putea depune fără respectarea termenului de aflare pe teritoriul Rusiei în cazul în care dispun de un permis de ședere valabil.

De asemenea, se reduce de la trei ani la un an termenul de realizare a activității de muncă în Federația Rusă pentru persoanele care au absolvit o instituție de învățământ superior din Rusia.

Fluxul de știri
0