Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi creată o comisie pentru reforma constituțională: Ce se va întâmpla cu Legea Supremă

© Sputnik / Miroslav RotariКонституция РМ
Конституция РМ - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova va fi creată o comisie de experți care se va ocupa de reforma constituțională.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. O comisie de experți constituționali va fi creată în vederea reformării Constituției Republicii Moldova. Un decret în acest sens a fost semnat de Ziua Constituției de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, șeful statului informează că decizia de crea o astfel de comisie a fost luată în cadrul unei întrevederi cu foști președinți ai Curții Constituționale Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere.

Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, despre Constituție: Unele articole trebuie redactate și concretizate

Toți cei prezenții la întrevedere au fost de acord că în ultima perioadă „în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți”, menționează Igor Dodon.

Președintele a enumerat în acest sens blocajele constituționale din perioada 2014-2020 în relațiile președinte – Guvern – Parlament, traseismul politic, inițiativele privind reducerea numărului de deputați, problemele de securitate națională. O altă dificultate la care se referă șeful statului sunt inițiativele obștești privind oportunitatea omiterii din Constituție a stipulărilor care prevăd posibilitatea lichidării statului prin intermediul referendumului,

De asemenea, Igor Dodon spune că este necesar să fie introduse în Constituție prevederi privind politica externă echilibrată a statului. Totodată, este nevoie să fie stipulate concret atribuțiile și statutul Curții Constituționale și Consiliului Superior al Magistraturii. 

Șeful statului și cei doi foști președinți ai Curții Constituționale consideră că este necesar să fie redactate și concretizate unele prevederi din Constituție, să fie revizuit un set de hotărâri ale Curții Constituționale care au depășit câmpul constituțional sau au depășit limitele de competență constituțională a Curții.

În context, Igor Dodon spune că este „necesară demararea procesului de reformă constituțională în vederea modificării legislației constituționale, asigurarea supremației Constituției, consolidării statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”.

Din componența Comisiei pentru reforma constituțională vor face parte reprezentanți ai mediului academic și societății civile din Republica Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0