Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți moldoveni au cumpărat locuințe prin programul ”Prima Casă” și cât a cheltuit statul

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Abonare
Programul guvernamental ”Prima Casă” devine tot mai accesibil și solicitat de către cetățeni. Tip de doi ani de la lansarea proiectului, au fost procurate 4 612 locuințe, iar alte 21 de cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție.

CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Timp de doi ani de când a fost lansat programul ”Prima Casă”, băncile din Republica Moldova au acordat împrumuturi de 2,298 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,149 miliarde de lei. Astfel, au fost procurate 4 612 locuințe, iar alte 21 de cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. 

Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova
Compensații de 100% la procurarea imobilului: Noile condiții ale Programului "Prima Casă"

Din numărul total de beneficiari, 3 211 sunt familii, iar 1 401 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de peste 31 de ani. Din numărul total, 659 de persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat în cadrul programului ”Prima Casă 2”, 1 757 – fac parte din programul ”Prima Casă 3”, iar 370 – ”Prima Casă 4”.

Suma compensațiilor acordate din bugetul de stat pentru pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar:

  • ”Prima casă” - 18,868 milioane de lei
  • ”Prima Casă 2” - 5,786 milioane de lei
  • ”Prima Casă 3” – 11,691 milioane de lei
  • ”Prima Casă 4” – 1,391 milioane de lei

Suprafața medie a locuințelor procurate este de 60 de metri pătrați, iar valoarea medie 595,51 mii de lei. Din numărul total de locuințe procurate, 4 313 sunt în oraș, iar 299 - în sate. La fel, 4 252 sunt apartamente, iar 360 - case particulare. 

Beneficiari ai Programului guvernamental ”Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova, cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care sunt angajați oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispun de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0