Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii despre studiul clinic pentru pacienții cu COVID-19 la Spitalul "Timofei Moșneaga"

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Cojocaru
Victor Cojocaru - Sputnik Moldova
Abonare
În premieră, în Republica Moldova se vor desfășura două studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19, care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă.
Studii clinice

Studiile se vor desfășura în cadrul Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" sub conducerea profesorului universitar Victor Cojocaru.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, Victor Cojocaru a precizat că primul studiu clinic presupune cercetarea clinică a unui medicament inovativ (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19.

"Preparatul are ca scop să stopeze "furtuna de citokine", prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie. Produsul medicamentos va fi administrat printr-un nebulizator, cu plasă vibratorie. Durata tratamentului va fi de până la 7 zile, în funcție de reacția fiecărui organism", a declarat profesorul universitar.

Al doilea studiu clinic va fi inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament inovativ, care deja a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane. 

Potrivit profesorului universitar, dacă aceste preparate vor fi implementate, ar putea fi redusă semnificativ rata cazurilor grave precum şi perioada de spitalizare pentru pacienţii cu COVID-19.

Медик показывает образцы мазка на COVID-19  - Sputnik Moldova
Agenția Medicamentului dă undă verde testării unui medicament anti COVID-19

"Studiul va fi efectuat în condiții de maximă securitate și obiectivitate. Rezultatele cred că vor fi bune. Multe complicații vor fi evitate dacă aceste preparate vor fi implementate. De asemenea tratamente au nevoie absolut toți pacienții, însă la moment vor fi selectate după anumite criterii un număr restrâns de persoane, iar participarea va fi benevolă. Studiile vor începe peste o săptămână", a precizat Victor Cojocaru.

În prezent, studii analogice sunt desfășurate în mai multe state ale lumii, precum SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România.

De menționat că, recent, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat cel de-al treilea studiu clinic destinat tratamentului infecției covid-19, care se va desfășura în 3 centre din cadrul Spitalului de boli infecțioase ”Toma Ciorbă”, la inițiativa S.C. ”Clinical Trial Center SRL”, România.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0