Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul urmează să ia decizii importante în cazul ajutorului pentru agricultori

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul ar urma să se întrunească astăzi în ședință pentru a aproba regulamentul de repartizare a ajutoarelor oferite agricultorilor ale căror terenuri au fost afectate de secetă și grindină. Cel puțin așa a anunțat ieri premierul Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Premierul Ion Chicu a anunțat marți că Guvernul a venit cu inițiativa de a aloca la prima etapă 100 de milioane de lei pentru a acoperi parțial pierderile suportate de agricultori în urma secetei și a ploilor cu grindină din acest an.

Banii vor fi alocați din Fondul Naționale de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (așa-zisul Fond de Subvenționare).

Regulamentul de distribuire a acestor mijloace va fi aprobat astăzi în ședința Guvernului.

Igor Grosu - Sputnik Moldova
Ce legătură are protestul de ieri al agricultorilor cu PAS-ul Maiei Sandu

Potrivit acestui regulament, compensația parțială a pierderilor va fi oferită pentru acele circa 180 de mii de hectare semănate cu cereale din prima grupă afectate în proporție mai mult de 60%, dar și cele 19 mii de hectare reînsămânțate (în primăvară). De asemenea din aceste 100 de milioane de lei vom acoperi parțial și prejudiciile pentru agricultorii care au suferit în urma ploilor cu grindină.

Chicu a precizat că compensațiile vor fi efectuate prin intermediu Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA).

Premierul a menționat că suplimentar s-a luat decizia de a aloca din Fondul de Intervenții a Guvernului altele 100 de milioane de lei pentru a-i ajuta pe agricultori.

Ion Chicu: Au fost identificate până la 250 milioane de lei, ajutor pentru agricultură>>>

Ion Chicu afirmă că, din cauză că și în luna iulie a fost secetă, vor fi afectate și culturile cerealiere din grupa a doua, în special din regiunea de centru și de sud. Așa că, spune premierul, Guvernul va trebuie să venă cu alocații financiare suplementare pentru a-i ajuta pe agricultori. Pentru acest culturi Executivul va mai aloca din Fondul de Intervenții  estimativ 100 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0