Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul operatorilor 112 pentru cetățeni: Reguli nescrise pe care trebuie să le respectați

© Sputnik / OsmatescoAna Carpovici
Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Abonare
În ultima perioadă la numărul unic de urgență 112 sunt înregistrate tot mai multe apeluri cu abuzuri verbale din partea cetățenilor. Unii dintre ei devin agresivi atunci când trebuie să răspundă la un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor.
Mesajul operatorilor 112 pentru cetățeni: Reguli nescrise pe care trebuie să le respectați

Acum ca niciodată operatorilor de la Serviciul 112 le revine o misiune extrem de importantă. Aceștia sunt la datorie zi și noapte, fiind primii care primesc apelurile și coordonează toate intervențiile pentru cei suspecți sau infectați cu noul coronavirus. Operatorii de la 112 lucrează într-un regim alert, iar fiecare apelant trebuie tratat cu maximă responsabilitate și mult calm.

Zilnic, fiecare operator primește sute de apeluri, iar preluarea operativă a acestora și transmiterea informației serviciilor de urgență pentru a interveni în timp real, înseamnă salvarea de vieți omenești.

пограничная полиция - Sputnik Moldova
Societate
Date de la Poliția de Frontieră: Iată ce se întâmplă la hotar în această perioadă
"Zilnic, cei 82 de operatori preiau până la 7500 de apeluri. Cel mai des oamenii sună la 112 pentru a solicita ajutorul medical. Apelanții au semnalat probleme medicale în legătură cu hipertensiunea arterială, afecțiuni respiratorii, dureri abdominale sau de spate. Pe locul doi este solicitarea ajutorului Poliției, iar pe al treilea - al salvatorilor", a declarat într-un interviu pentru Sputnik specialistul în relații publice din cadrul Serviciului Național Unic de Urgență 112, Ana Carpovici.

Specialistul a subliniat că în această perioadă, indiferent de natura urgenței, toți apelanții primesc un set de întrebări obligatorii din partea operatorilor: dacă prezintă simptome asociate cu noul tip de virus COVID-19, dacă au interacționat cu persoane revenite de peste hotare și dacă au interacționat cu persoane diagnosticate cu COVID-19, cu persoane aflate în carantină sau dacă au revenit recent dintr-o călătorie de peste hotarele țării.

Cu regret, nu toți cetățenii sunt receptivi să colaboreze cu operatorii. Mulți dintre ei efectuează apeluri false, abuzive sau non-urgente, iar unii devin deranjați atunci când trebuie să răspundă la setul de întrebări obligatorii, specifice acestei perioade.

Как люди спасаются от жары в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
O nouă avertizare a meteorologilor: Cod Galben de vreme canciculară și pericol de incendii
"Apelurile care nu necesită o urgență îngreunează eficiența operatorului, deoarece ele ocupă linia telefonică și de multe ori din cauza acestor apeluri au de suferit persoanele care cu adevărat au nevoie de ajutor. Mai mult, la sfârșitul conversației, atunci când operatorul acordă întrebări legate de coronavirus, unii apelanți devin brusc mai agresivi, ofensând demnitatea personală al operatorului", a subliniat Ana Carpovici.

Din acest motiv, operatorii de la 112 vin cu un mesaj important pentru toți cei care apelează la numărul unic de urgență.

"Serviciul 112 are scopul să salveze vieți omenești. Ne dorim ca atunci când ne sunați, să colaborați cu operatorul, să nu decurgeți la cuvinte umilitoare care să lezeze demnitatea acestuia. Discutați pe un ton politicos şi calm, oferiți maximă informație la întrebările operatorilor 112, în contextul evoluției epidemiei de Coronavirus, indiferent de natura urgenței pe care o comunicați, este esențial să ne transmiteți informațiile pe care le solicităm. Ajutați-ne să vă ajutăm!", a conchis specialistul.

© Photo : Ana CarpoviciOperatorii 112
Mesajul operatorilor 112 pentru cetățeni: Reguli nescrise pe care trebuie să le respectați - Sputnik Moldova
Operatorii 112

 

© Photo : Ana CarpoviciOperatorii 112
Mesajul operatorilor 112 pentru cetățeni: Reguli nescrise pe care trebuie să le respectați - Sputnik Moldova
Operatorii 112
© Photo : Ana CarpoviciOperatorii 112
Mesajul operatorilor 112 pentru cetățeni: Reguli nescrise pe care trebuie să le respectați - Sputnik Moldova
Operatorii 112

Codul Contravențional a Republicii Moldova stipulează amendarea în cazul în care persoana a efectuat o chemare falsă, însă o reglementare pentru realizarea apelului abuziv din partea unui apelant sau folosirea unui limbaj licențios, deocamdată nu există în legislație.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0