Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Hotărârea privind prelungirea stării de urgență în Republica Moldova - TEXT INTEGRAL

CC0 / Pixabay / KlausHausmann / Dezinfectarea mâinilor
Dezinfectarea mâinilor - Sputnik Moldova
Abonare
Ultima decizie a Comisiei Naționale de Sănătate Publică a fost publicată pe site-ul Guvernului. Iată prevederile pe care le conține.

CHIȘINĂU, 28 iul  - Sputnik. Starea de urgență în sănătate publică se prelungește până la data de 31 august 2020 inclusiv, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Starea de urgență în sănătate publică se prelungește: Iată până când

Aceasta este decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică din 24 iulie 2020, textul căreia a fost publicat aseară târziu pe site-ul Guvernului. Potrivit CNSP, termenul perioadei stării de urgență în sănătate publică poate fi revizuit în funcție de evoluția situației epidemiologice la nivel național.

În această perioadă rămân valabile măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, obligatorii pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Se prelungește, până la 31 august inclusiv, termenul de aplicare a următoarelor măsuri restrictive:

  • Interzicerea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale/fizice de un metru rămâne a fi obligatorie, indiferent de numărul de persoane prezente în locurile publice.
  • Interzicerea aflării persoanelor în vârstă de peste 63 (șaizeci și trei) de ani, în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă.
  • Interzicerea aflării pe terenuri de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții și zone de agrement.
  • Suspendarea activității cluburilor de noapte ce se referă la activitatea discotecilor incluse în codul CAEM 56.30 și a ringurilor de dans incluse în codul CAEM 93.29, indiferent de denumirea de firmă a unității comerciale (ca exemplu: disco-bar, club de noapte, karaoke, night-club, discotecă, club etc.).
  • Suspendarea procesului educațional, cu excepția procesului de admitere, în cadrul instituțiilor de învățământ general, profesional și universitar (pentru instituțiile publice și private).
  • Suspendarea activității taberelor de odihnă şi întremare a sănătății copiilor.
  • Interzicerea desfășurării activităților în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte.

Comisia a decis că de la 1 august se permite:

  • Prin derogare de la punctele 3.1 și 3.3., se permite desfășurarea activităților organizate de turism și recreere în aer liber (spre ex: ciclism, drumeții, alergat, canotaj, pescuit), cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane, cu respectarea măsurilor de prevenție și control a infecției COVID-19.
  • Prin derogare de la punctul 3.8., se permite reluarea, din data de 1 august 2020, a repetițiilor și activităților de pregătire a artiștilor, desfășurate de instituțiile teatral-concertistice, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19 la desfășurarea repetițiilor și a activităților de pregătire a artiștilor în instituțiile teatral-concertistice, conform Anexei nr. 2.
  • Se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului, după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresă email, adresă de domiciliu). Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.
  • Reluarea, din data de 1 august 2020, a acțiunilor culturale desfășurate în aer liber de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, cu număr limitat de spectatori (mai mic de 50 de persoane), cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19 la organizarea evenimentelor/acțiunilor culturale, în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice și de cinema, conform Anexei nr. 3.
  • Se admite, din data de 1 august 2020, organizarea și desfășurarea evenimentelor festive, cu caracter unic, cu excepția nunților și cumetriilor, în unitățile de alimentație publică, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică și a Instrucțiunii privind prevenirea infecției COVID-19 la desfășurarea evenimentelor festive în unitățile de alimentație publică, conform Anexei nr. 4.
  • Reluarea, din data de 1 august 2020, a antrenamentelor și competițiilor sportive, desfășurate în spații închise de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării, fără spectatori, cu respectarea măsurilor de sănătate publică, a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID-19, la organizarea procesului de instruire și antrenament în spații închise, pentru probele sportive individuale, de echipă și contact, conform Anexei nr. 5 și a Instrucțiunii cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției COVID19, la organizarea și desfășurarea competițiilor sportive în spații închise, fără spectatori, conform Anexei nr. 6.

Se aprobă Instrucțiunea de pregătire pentru redeschiderea și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie în contextul pandemiei Covid-19, conform Anexei nr. 7 și Raportul de autoevaluare privind pregătirea pentru redeschidere a instituției de educație timpurie, conform Anexei nr. 8.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională a admis parțial sesizările deputaților privind starea de urgență

Fondatorii instituțiilor preșcolare, indiferent de statut public sau privat, vor asigura completarea Raportului de autoevaluare privind pregătirea pentru redeschidere a instituției de educație timpurie, precum și aducerea în corespundere a condițiilor de desfășurare a activității instituției cu prevederile Instrucțiunii de pregătire pentru redeschiderea și reluarea activității instituțiilor de educație timpurie în contextul pandemiei Covid-19.

Se solicită autorităților din domeniul, ordinii publice şi securității naționale, apărării naționale să continue supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19. Se recomandă reprezentanților mass-media de a informa publicul despre necesitatea respectării stricte a măsurilor de prevenire şi control a infecției COVID-19.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice a infecției COVID–19, măsurile restrictive vor fi revizuite. Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică, vor asigura, revizuirea tuturor hotărârilor/dispozițiilor aprobate, aducându-le în concordanță cu Hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică a Republicii Moldova. Nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi temei pentru tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0