Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conducerea CEC în dialog cu ambasadorul Rusiei la Chișinău: Ce a inclus agenda discuțiilor

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Abonare
Iată care au fost temele de pe agenda discuțiilor dintre conducerea Comisiei Electorale Centrale și ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov.

CHIȘINĂU, 28 iul - Sputnik. Conducerea Comisiei Electorale Centrale (CEC) a avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov.

”Oficialii au discutat mai multe aspecte ce țin de organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale stabilite pentru date de 1 noiembrie 2020”, informează CEC printr-un comunicat.

În special, părțile au acordat o atenție specială modificărilor la legislația electorală. Conducerea CEC a informat că propunerile expediate de CEC la adresa Parlamentului au ținut de îmbunătățirea proceselor electorale și rezidă dintr-o amplă analiză a scrutinelor desfășurate pe parcursului anului precedent, dar și a recomandărilor făcute de misiunile de observare a alegerilor. În prezent, proiectul de lege elaborat de Parlament a fost expediat pentru expertiză Comisiei de la Veneția.

Andrei Volentir - Sputnik Moldova
Va participa sau nu diaspora la prezidențiale – Iată ce spune un membru CEC

Amintim că una dintre propunerile adoptate de CEC este ca buletinele de vot să fie întocmite doar în limba de stat. Iar în cazul solicitărilor din regiuni de a publica buletinele de vot în limbile rusă, găgăuză, bulgară sau alte limbi minoritare, să se dea curs acestor solicitări în temeiul unor  hotărâri.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat anterior că în Republica Moldova limba rusă este limbă de comunicare interetnică, de aceia nu va susține inițiativa de a se renunța la tipărirea buletinelor în limba rusă.

Un alt subiect a fost despre organizarea procesului de vot în afara țării. Decizia de a deschide secțiile de votare în străinătate va fi luată de CEC cu cel puțin 35 de zile înainte de data alegerilor, cu avizul prealabil al MAEIE, pe baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, pe baza înregistrării prealabile a cetățenilor Republicii Moldova, dar și pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință în care sunt stabiliți cetățeni ai Republicii Moldova privind numărul și locul aflării acestora.

Alegerile sunt deja aproape: Ce modificări propune CEC>>>

Totodată, părțile au făcut un schimb de opinii referitor la măsurile ce urmează a fi întreprinse de organele electorale pentru asigurarea condițiilor de votare în maximă securitate pentru alegători.

Parlamentul Republicii Moldova a stabilit data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0