Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Piața imobiliară din Moldova după pandemie: Ce șanse sunt să scadă prețurile

© Sputnik / Miroslav RotariМногоэтажный жилой дом
Многоэтажный жилой дом  - Sputnik Moldova
Abonare
Cum se va schimba piața imobiliară după încheierea regimului stării de urgență – reporterul Sputnik Moldova a încercat să afle de la experți răspunsul la această întrebare.

CHIȘINĂU, 24 mai – Sputnik. După ce au fost anulate unele restricții impuse în perioada stării de urgență, mai multă lume a revenit iarăși la chestiune cu privire la necesitatea cumpărării unei locuințe, mijloacele financiare în acest scop fiind adunate de-a lungul mai multor ani. Însă puțini sunt cei care se grăbesc acum să-și dea banii adunați cu atâta trudă în schimbul ”metrilor pătrați” la care visează. Mulți dintre locuitorii țării sunt acum în expectativă. Reporterul Sputnik a decis să clarifice cât de justificată este această poziție.

”Numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a locuințelor s-a redus considerabil în ultimele două luni, când țara s-a aflat în regim de stare de urgență. Activitatea pieței s-a redus, pe acest fundal ar putea fi prognozată o scădere nesemnificativă a prețurilor”, i-a relatat reporterului Sputnik Moldova expertul Nicolae Ostafiiciuc.

Многоэтажный жилой дом - Sputnik Moldova
Societate
Deputații au simplificat condițiile de participare la programul ”Prima casă”
În perioada restricțiilor de carantină, potrivit interlocutorului, mulți dintre cetățenii țării au decis să mai aștepte și să nu-și expună riscurilor propria sănătate, nu au mers să vadă imobilele propuse pentru vânzare, alegând să facă acest lucru mai târziu, când pericolul coronavirusului nu va fi atât de evident.

”Este puțin probabil ca prețurile la apartamente să crească în timpul apropiat. O apreciere mai detaliată a situației pe piața imobiliară va fi posibilă doar atunci când aceasta își va relua pe deplin activitatea, așa cum a fost până la pandemie”, a precizat expertul.

Scăderea considerabilă a cererii de apartamente înregistrată în ultimele luni ar putea să continue – zeci de cetățeni moldoveni s-au întors acasă de peste hotare, unde au fost plecați la muncă, ei nu au o sursă sigură de venituri. În astfel de condiții, puțini vor avea curajul să ia credite de la bănci pentru procurarea unei locuințe.

”Evident, companiile de construcție vor suporta pierderi în urma înghețării parțiale forțate a pieței de vânzare-cumpărare a imobilelor, pentru că acestea sunt legate într-o măsură considerabilă de credite. În contextul în care în această ramură nu sunt înregistrate actualmente vânzări active, dezvoltatorii imobiliari ar putea suporta în continuare pierderi considerabile”, a conchis Ostafiiciuc.

Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Piața imobiliară ar putea fi laută cu asalt de moldovenii reveniți acasă? Ce spun experții
În condițiile crizei provocate de pandemia coronavirusilui au de suferit mai multe domenii de afaceri, totuși sectorul vânzărilor imobiliare se află într-o situație mai stabilă – dezvoltatorii nu se grăbesc să reducă prețurile, chiar în pofida scăderii cererii. Aceasta este opinia expertului economic Roman Chircă, exprimată în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit analistului, companiile de construcție nu au acum motive să reducă prețurile deoarece ei pot să mai aștepte. Chiar dacă potențialul cumpărător de locuință nu va efectua tranzacția astăzi sau în săptămânile apropiate, restricțiile de carantină vor fi anulate în cele din urmă, iar ”metrii pătrați” construiți deja vor rămâne la locul lor.

Agent imobiliar: Cum va afecta coronavirusul prețul locuințelor din Chișinău>>>

”Domeniul imobiliar are un șir de avantaje. Cumpărarea unei locuințe este o etapă importantă în viața familiei. Astfel de investiții considerabile pot fi amânate pentru câteva luni. Și dacă astăzi în Moldova unele domenii de afaceri suportă pierderi colosale, vânzările imobiliare presupun investiții de lungă durată, iar planificarea financiară în astfel de companii este făcută pentru mult timp înainte”, a declarat interlocutorul.

Mai mult decât atât, potrivit expertului pandemia de coronavirus care a cuprins întreaga lume ar putea determina zeci de mii de cetățeni moldoveni să nu mai plece la muncă în țările europene. În astfel de condiții, piața imobiliară din Moldova va avea doar de câștigat – cererea va crește considerabil, iar dezvoltatorii ar putea profita de această situație.

Însă este puțin probabil ca prețurile să crească deoarece transferurile bănești de la concetățenii noștri de peste hotare se reduc, iar țara ar putea intra într-o perioadă îndelungată de stagnare economică, a opinat expertul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0