Universitatea Tehnică a Moldovei se mândrește nu doar cu un campus tehnologizat, dar și cu o adevărată bijuterie arhitecturală, care a devenit și un punct de atracţie turistică - Parcul Dendrologic – Muzeul Tehnicii în aer liber al UTM. Potrivit prorectorului UTM, Dinu Țurcanu, acest proiect a fost inițiat acum 15 ani, la inițiativa rectorului Ion Bostan.
"Mai mulți ani în urmă, acest teritoriu a fost o pârloagă, iar prin anii 1970 a fost cedat UTM. În 2005, terenul a fost nivelat și ridicat cu aproape 9 metri, iar în anul 2006 au început lucrările de reconstrucție. Tot în acel an, cu ajutorul Secției Sculptură din cadrul Uniunii Artiștilor Plastici, a fost realizată Galeria gânditorului - compoziția centrală a parcului", a relatat într-un interviu pentru Sputnik prorectorul UTM.
Dinu Țurcanu mai spune că în prezent parcul găzduiește cele mai deosebite și originale sculpturi, monumente și expoziții – "toate parcă teleportează vizitatorii în trecut, dar și în viitor", adaugă el.
De asemenea, pe teritoriul scuarului este un muzeu al tehnicii, un observator astronomic, un planetariu, sisteme eoliene şi un parc de paneluri fotovoltaice care asigură cu energie electrică iluminatul nocturn. Vizitatorii mai pot admira câteva sculpturi care simbolizează spirala dezvoltării omenirii, statuetele metalice amenajate în jurul fântânii arteziene - acestea reprezintă cele 12 semne zodiacale, lucrarea fiind realizată de o studentă a Universității.
Dinu Țurcanu a remarcat faptul că, în viitorul apropiat, în incinta parcului urmează să apară noi lucrări, care cu siguranță vor stârni admirația tuturor vizitatorilor. De menționat că toate proiectele din incinta deosebitului parc au fost realizate cu ajutorul donaţiilor şi cu suportul financiar al absolvenţilor UTM.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova