Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cod galben de caniculă: Copiii și oamenii în etate, extrem de vulnerabili

© Sputnik / Miroslav RotariLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova se află sub cod galben de caniculă, care a fost prelungit de meteorologi până în data de 30 iulie. Cei mai sensibili la razele solare sunt copiii, persoanele de vârstă înaintată, cei cu maladii cardiovasculare și cei care suferă de hipertensiune.
Cod galben de caniculă: Copiii și persoanele în etate, extrem de vulnerabili

Nu este o noutate pentru nimeni faptul că vremea caniculară poate avea consecințe grave asupra sănătății. În aceste condiții, oamenii trebuie să se conducă după anumite reguli pentru a evita consecințele nefaste ale căldurii excesive asupra sănătății, în special copiii și persoanele în etate.

Potrivit doctorului în medicină Luminița Suveică, una dintre cele mai importante recomandări pe vreme caniculară se referă la evitarea expunerii excesive la soare între orele 11:00 – 16:00.

Бассейн - Sputnik Moldova
Căldură ca într-un cuptor încins: Până la câte grade va urca mercurul din termometre
"De asemenea, trebuie să purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămâie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a declarat pentru Sputnik doctoral în medicină.

Și pentru că aparatele de aer condiționat sunt extrem de solicitate în această perioadă. Luminița Suveică a remarcat faptul că acestea trebuie reglate în așa fel, încât temperatura să fie cu 5-6 grade mai mare decât temperatura ambientală.  

De menționat că în perioada 26-30 iulie, Moldova se află sub Cod Galben de vreme caniculară, iar maximele vor oscila între 31 și 37 de grade Celsius. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează că în aceste zile este pericol de declanșare a incendiilor. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0