Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Produsele din tutun: Ce se întâmplă cu acestea de la 15 august

© IGPfumat, tutun, ţigară
fumat, tutun, ţigară  - Sputnik Moldova
Abonare
În a doua jumătate a lunii august intră în vigoare noi prevederi privind comercializarea produselor de tutun.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Expunerea vizibilă în spațiile publice a produselor din tutun și a produselor conexe este interzisă începând cu data de 15 august. Noile prevederi intră în vigoare după ce au fost operate modificări la din Legea nr. 278/2007 privind controlul tutunului. Astfel, din cea de-a doua jumătate a lunii august produsele de tutun nu vor mai fi vizibile pe vitrinele magazinelor și ale gheretelor.

„Se interzice expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv a țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe și dispozitivelor, precum și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, în care publicul larg are posibilitatea vizualizării acestor mărfuri și produse”, este precizat în articolul 5 al Legii cu privire la controlul tutunului.

Valeriu Bîlba - Sputnik Moldova
Legătura dintre consumul de tutun și cancer, explicată de medicul oncolog Valeriu Bîlba

Legea mai prevede că lista tuturor produselor interzise expunerii la vedere va fi imprimată pe hârtie, cu caractere negre, cu indicarea preţurilor acestora. Lista se va prezenta de către vânzător doar la solicitarea cumpărătorilor adulţi, a căror vârstă a fost verificată în baza actelor oficiale de identificare a vârstei.

Totodată, este interzis ca lista să conțină imagini sau vreunul din produse să fie evidențiat. Se interzice afișarea inscripției sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, țigaretelor cu filtru, țigaretelor fără filtru, țigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe, dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora.

Menționăm că, în țări precum Rusia, Belarus, Finlanda, Letonia, Estonia, Marea Britanie, Croația, Slovenia, Islanda deja au pus în aplicare aceste, produsele din tutun fiind plasate în instalații speciale. Conform datelor oficiale, în țara noastră peste 9000 de puncte comerciale au în vânzare produse din tutun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0