Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri parlamentare anticipate: Igor Dodon spune când ar putea avea loc

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării Igor Dodon susține că după alegerile prezidențiale ar putea fi organizat scrutinul parlamentar. Șeful statului spune că rezultatele alegerilor prezidențiale vor influența componența următorului Parlament.

CHIȘINĂU, 24 iul - Sputnik. Președintele Igor Dodon susține că sunt tote șansele ca în toamnă să fie declanșate alegeri parlamentare anticipate și crede că în componența noului Parlament nu se vor regăsi grupurile parlamentare ”PRO MOLDOVA” și Partidul Politic ”ȘOR”.

'”Alegerile parlamentare ar putea avea loc după scrutinul prezidențial. Rezultatul prezidențialelor o să influențeze foarte mult scorul la parlamentare. Toate sondajele de acum vorbesc despre situația la ziua de azi, dar se vor schimba după prezidențiale. E devreme să zicem cine va fi în Parlament, dar cel mai mare avantaj pentru Legislativul următor va fi că Plahotniuc va avea mai puțini oameni. Noi ne-am dorit acest lucru în ultimii ani și pentru aceasta merită alegerile parlamentare anticipate. Alegerile parlamentare ar fi o purificare'', a declarat președintele țării, Igor Dodon.

Șeful statului mai spune că sunt doar două posibilități de a dizolva actualul Parlament:

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Parlamentul se pregătește să modifice Codul Electoral: Ce schimbări vor fi operate

'”Dacă nu vom convoca ședința Parlamentului și nu va fi aprobată nicio hotărâre până în luna octombrie sau convocăm, dar nu se votează nicio hotărâre, atunci Parlamentul poate fi dizolvat. Al doilea scenariu este demisia Guvernului, prin moțiune de cenzură sau Guvernul singur decide, după discuțiile cu președintele țării și speaker-ul Parlamentului. Astfel, premierul scrie cererea și își dă demisia. Trec 45  de zile cu cele două încercări de a numi un nou Guvern și imediat după ce vine în funcție următorul președinte, după 24-25 decembrie, el primul decret semnează decretul de dizolvare a Parlamentului și de numire a datei alegerilor parlamentare anticipate, așa ar fi corect. Astfel, scrutinul ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie”, a mai subliniat șeful statului. 

Alegerile prezidențiale urmează să se desfășoare în data de 1 noiembrie. Deocamdată, potrivit datelor sondajelor sociologice, lider în simpatiile electoratului la viitoarea cursă electorală este actualul șef al statului, Igor Dodon, și liderul PAS Maia Sandu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0