Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Premieră în Moldova: Copiii cu autism vor beneficia de mai multe servicii gratis: Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariМеждународная книжная ярмарка для детей
Международная книжная ярмарка для детей - Sputnik Moldova
Abonare
Cheltuielile pentru serviciile de diagnosticare și terapie a copiilor cu autism vor fi acoperite, în premieră, de asigurarea medicală obligatorie. Despre aceasta anunță CNAM.

CHIȘINĂU, 22 iul - Sputnik. Potrivit unui anunț postat de Compania Națională de Asigurări în Medicină pe pagina instituției, copiii cu autism vor beneficia de teste pentru diagnosticarea maladiei, dar și de terapii recunoscute la nivel internațional.

Vladimir Putin i-a dăruit un cățeluș „retriever” unui băiat care suferă de autism - Sputnik Moldova
Video
Vladimir Putin i-a dăruit un cățeluș „retriever” unui băiat care suferă de autism - Video
Toate procedurile vor fi acoperite, în premieră, de asigurarea medicală obligatorie. CNAM a contractat, în acest an, unele servicii de intervenție în cazul acestei categorii de copii. În acest scop, instituția a semnat pentru anul 2020 un contract în valoare de circa 500 de mii de lei cu Asociația Obștească “SOS Autism”. Pentru o oră de terapie pentru copiii cu autism părinții achitau 120 de lei, iar pentru o bună recuperare micuții au nevoie de cel puțin patru ore pe zi. 

În Republica Moldova, sunt aproximativ 500 de persoane cu autism, dintre care peste 470 - copii. 

Autismul este o tulburare de dezvoltare, care afectează abilitățile de comunicarea, socializarea și imaginație ale copilului. Specialiștii spun că autiștii văd și aud totul, doar că nu înţeleg nimic sau percep altfel lumea, o lume a lor. Pentru ei, unele obiecte, comportamente sau însăși oamenii sunt lipsiți de vreun sens, iar înțelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristețea, este o necunoscută. Respectiv, autiștii nu pot stabili relații de prietenie cu copiii de aceeași vârstă, iar cele mai mult ore din viața lor le petrec în gândurile și lumea lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0