Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fimca, Trăsnea sau Pârlea Vodă: Cine a fost regretatul actor Valeriu Cazacu

© Photo : Facebook / Valeriu CazacuValeriu Cazacu
Valeriu Cazacu - Sputnik Moldova
Abonare
O veste tristă a zguduit Republica Moldova în această dimineață. Actorul de satiră Valeriu Cazacu s-a stins din viață.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Actorul Valeriu Cazacu a părăsit această lume. Este cunoscut pentru mai multe roluri îndrăgite de spectatori, între care Trăsnea din „Amintiri din copilărie” de Ion Creangă, Fimca din „Tata” de Dumitru Matcovschi sau Pârlea Vodă din „Sânzeana şi Pepelea” de Vasile Alecsandri. A creat și jucat personaje memorabile în piese de teatru, dar și în filme.

A jucat în aproximativ 50 de filme turnate la studiourile „Mosfilm”, „Lenfilm”, „Moldova-film”, „Telefilm Chişinău”, „Buciumul-film” etc. S-a remarcat în mod deosebit în filmele: „Istoria unui galben”, „Dimitrie Cantemir”, „Casa lui Dionis”, „Cum poţi deveni celebru”, „Nu crede ţipătului păsării de noapte”, „Să ne despărțim cât ne mai suportăm”, „Povestea lui Făt-Frumos”, „Polobocul” etc.

Tot Valeriu Cazacu este unul dintre fondatorii „Teatrului de miniaturi”, unde a jucat în peste 100 de scheciuri şi scenete. A jucat de asemenea în zeci de spectacole televizate şi radiofonice. Totodată este și unul dintre fondatorii Teatrului Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”. A organizat şi a participat la reconstrucţia şi amenajarea a trei localuri ale Teatrului „Satiricus”.

Свеча памяти - Sputnik Moldova
Societate
Doliu în Republica Moldova: Actorul Valeriu Cazacu s-a stins din viață

În 1993 a participat la un festival internațional la București, dar și la festivaluri din Stockholm, New-York, Galaţi, Grenoble, Kerci, Vidin, Giurgiu. În 1996, de la Stockholm a revenit cu premiul pentru cel mai expresiv rol care propagă valorile civilizaţiei, înţeleptul în „Beethoven cântă din pistol”.

A fost și un dascăl de excepție, care a educat nemijlocit prima promoție de tineri actori ai Teatrului „Satiricus”. În componența trupei „Satiricus” şi a asociaţiei „Maestrul”, a prezentat sute de spectacole în faţa elevilor şi studenţilor de la instituţiile de învăţământ mediu şi superior din Republica Moldova.

Valeriu Cazacu s-a născut în data de 18 februarie 1948, în satul Mateuți din raionul Rezina. A făcut studii la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău, la clasa actor de operetă a profesorului Victor Gherlac.

După absolvirea studiilor universitare, în anul 1967, a fost angajat ca actor la Teatrul Muzical-Dramatic „A. S. Pușkin” din Chișinău, unde a jucat până în 1990.

În anul 2008, Teatrul „Satiricus - Ion Luca Caragiale” din Chișinău a publicat cartea omagială „Artistul născut în Zodia Bucuriei”, consacrată actorului Valeriu Cazacu, carte care conține articole, medalioane, evocări, amintiri, schițe de portret semnate de Sandu Grecu, Pavel Proca, Elfrida Coroliova, Iulian Filip, Larisa Ungureanu, Constantin Cheianu, Iurie Negoiță, Igor Grosu și alții.

Valeriu Cazacu este Maestru în Artă, iar în 2011 i-a fost conferit Titlul de Artist al Poporului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0