Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost luată o decizie importantă cu privire la subvenționarea în agricultură: Detalii

© Sputnik / Miroslav RotariPlantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni
Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural. Astfel, a fost extinsă categoria beneficiarilor care vor primi ajutor din partea statului.

CHIȘINĂU, 21 iul - Sputnik. Potrivit proiectului de lege aprobat de Parlament, a fost extins plafonul de vârstă pentru tinerii fermieri care se încadrează în programul de acordare a subvențiilor în avans – de la 35 la 40 ani.

компьютеры - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru solicitanții de subvenții agricole: Ce se va întâmpla cu cererile
Totodată, printre categoriile de beneficiari se vor regăsi și emigranții care au revenit în țară și care vor putea solicita subvenții pentru investițiile în sectorul agricol postinvestițional, precum și pentru proiectele start-up în avans.

La fel, a fost majorat plafonul maxim al înlesnirilor în mărime de 30% din valoarea investiției eligibile. Procedura de acordare a ajutoarelor și categoriile de beneficiari vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. Beneficiarii vor fi verificați de către reprezentanții Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

În același timp, au fost simplificate criteriile de eligibilitate, fiind exclusă condiția privind prezentarea certificatelor de calitate și dovada deținerii de către solicitantul de subvenții a bazei de producție a materiei prime proprii. La fel, se propune ca beneficiarul să prezinte dovezi că prelucrează sau procesează producție de origine autohtonă.

Autorii proiectului menționează că în procesul de autorizare spre plată a subvenției se respectă principiul ”primul venit – primul servit”. AIPA va prezenta rapoarte semestriale privind gestionarea banilor. Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, în acest an, constituie circa 900 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0