Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sputnik lansează proiectul special despre Olimpiada 80

© SputnikSputnik запустит спецпроект про Олимпиаду-80
Sputnik запустит спецпроект про Олимпиаду-80 - Sputnik Moldova
Abonare
În procesul de pregătire a materialelor, jurnaliștii Sputnik au căutat sa afle anumite cazuri legate de Olimpiada din 1980 pentru a privi această perioadă din istoria URSS dintr-un alt unghi de vedere, unul neașteptat și neoficial.

CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Jurnaliștii Agenției de Presă și Radio Sputnik au studiat atmosfera Jocurilor Olimpice de vară prin prisma istoriilor și detaliilor din viețile locuitorilor URSS din 1980.

Олимпиада-80 в МССР - Sputnik Moldova
Sport
Ce moștenire au lăsat în Moldova Jocurile Olimpice de vară în 1980

Cât au cheltuit autoritățile pentru Jocurile Olimpice de la Moscova? Ce au cumpărat medaliștii sovietici din onorariilor obținute? Cum a fost asigurată securitatea? Puteau sau nu să se roage sportivii religioși în URSS-ul ateu? Toate acestea le puteți afla datorită noului proiect special „Moscova-80: Retro-tube”, pregătit de agenția de știri Sputnik în legătură cu aniversarea a 40 de ani de la Jocurile Olimpice. Acest produs multimedia este rezultatul muncii a 13 ediții Sputnik în țările fostei Uniuni Sovietice și biroul din Moscova. Agenția subliniază că acest proiect nu se referă atât la rezultatele sportive, ci mai degrabă la atmosfera care a domnit la Moscova olimpică și din țară.

"Acesta este un proiect nu numai despre sport și nu atât despre sport. Acesta este un proiect despre acea epocă, despre oameni, despre atmosfera în care trăia o țară mare, despre modul în care fostele republici sovietice se pregăteau pentru unul dintre evenimentele principale ale deceniului. Cuiva le vom aminti cum s-a întâmplat totul, iar cuiva le vom povesti cum au trăit oamenii în 1980. În proiect folosim toate formatele posibile: istorii ale martorilor oculari și ale participanților la olimpiadă, sportivi, oficiali, materiale fotografice și imagini de arhivă unice, inclusiv din arhivele personale ale eroilor noștri. Vor fi, de asemenea, infografice interactive - excursie prin Moscova olimpică. Și, bineînțeles, principalul element al proiectului este seria "Moscova-80: Retro-tube", fiecare episod fiind găzduit de bloggeri și jurnaliști celebri”, - a declarat redactorul-șef adjunct al AIP ”Rossiya Segonya” Andrei Blagodîrenko.

Larisa Popova - Sputnik Moldova
Sport
Calea olimpică a Larisei Popova: Despre viață, sport și victoriile asupra ei însăși

„Moscova-80: Retro-tube” este un proiect complex. Baza sa este un mini-serial găzduit de cunoscuți bloggeri și personalități media: Tina Kandelaki, Dmitri Pucikov (Goblin), Dmitry Guberniev, bloggerul de călătorii Mihail "Go" Ronkainen. Vor vorbi despre modul în care Jocurile Olimpice au influențat moda în URSS, ce produse neobișnuite au apărut pe rafturile magazinelor, cât costă Jocurile de la Moscova în comparație cu alte olimpiade și cum serviciile speciale au reușit să prevină incidente grave. Videoclipuri, texte, interviuri și infografice vor fi publicate pe o pagină specială de proiect pe 13 site-uri web Sputnik, pe pagina rusă Sputnik pe YouTube, pe canalele de telegrame ale Sputnik și pe conturile oficiale de social media.

În procesul de pregătire a materialelor, jurnaliștii Sputnik au căutat să descopere cazuri legate de Olimpiadă pentru a privi această perioadă din istoria URSS dintr-un unghi cu totul neașteptat și neoficial. Potrivit autorilor proiectului, au fost descoperite multe detalii interesante: de exemplu, o tentativă de a fura torța olimpică din Minsk, care a fost zădărnicită de poliție sau povestea de ce delegația RPDC a organizat un proces popular asupra unui membru al echipei.

Выступление физкультурников на церемонии открытия XXII Олимпийских игрых в Москве - Sputnik Moldova
Imagini memorabile: 40 de ani de la Jocurile Olimpice de la Moscova – Foto

O parte a proiectului este dedicată participării republicilor sovietice la pregătirea și desfășurarea Olimpiadei din 1980. Nu este vorba doar despre sportivi din diferite republici sovietice socialiste, care au câștigat medalii la jocurile olimpice, ci și despre bazele de pregătire situate în tot URSS-ul. Produse și materialele de construcție au fost trimise din țările membre ale URSS la Moscova și spre alte orașe olimpice - Minsk, Leningrad și Tallinn. Polițiști, traducători, cei mai buni chelneri și bucătari și grupuri muzicale au fost trimiși în capitală din toată țara. Fiecare site web Sputnik va avea propriul său conținut unic.

Sputnik este una dintre cele mai importante instituții media internaționale care dispune de site-uri în peste 32 de limbi, emisie radio digitală și analogică în limbile rusă, engleză și franceză în peste 90 de orașe ale lumii, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază, 24 de ore din 24, de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză. Sputnik este accesat de peste 60 de milioane de utilizatori în fiecare lună.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0