Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tensiuni și acuzații la Bruxelles pentru bani: Macron și-a ieșit din fire

© REUTERS / POOL / Stephanie LecocqLiderii UE la Bruxelles
Liderii UE la Bruxelles - Sputnik Moldova
Abonare
În acest context, negocierile sunt în impas - azi va avea loc a patra zi a Summit-ului – deci a doua zi suplimentară față de ceea ce se planificase inițial

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik, Evan Răutu. O negociere mai dificilă decât se așteptau unii – așa a fost caracterizat Summit-ul de la Bruxelles, dedicat planului de relansare economică a UE. De fapt, se pare că… nu doar pentru unii, ci pentru toți!

Ultima veste este despre explozia de indignare a președintelui francez Emmanuel Macron, care  a bătut cu pumnul în masă la reuniune.

Cancelarul german Angela Merkel în timpul vizitei oficiale la Soci, Rusia - Sputnik Moldova
Merkel: Pandemia a scos la iveală vulnerabilitățile UE

Macron s-a enervat din cauza atitudinii statelor ”frugale” - Olanda, Suedia, Danemarca, Austria – cărora li s-a alăturat Finlanda. Președintele francez a criticat atât opoziţia ”incoerentă” în privința alocării unei părți importante sub formă de subvenţii, cât și atitudinea reprezentanților acestor state.

Macron și-a ieșit din fire când cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a ridicat de la masa negocierilor pentru a răspunde la telefon, acesta simțindu-se ofensat de reacția francezului.

O altă țintă a lui Macron a fost principalul opozant, premierul olandez Mark Rutte, comparat de Macron cu fostul premier britanic David Cameron.

Conform mărturisirilor altor delegaţii, preşedintele francez şi-ar fi pierdut cumpătul de mai multe ori în timpul criticilor pe care le-a adus opozanţilor poziţiei sale.

Surse diplomatice spun că Macron a ”dat cu pumnul în masă” și a susţinut că Franţa şi Germania ”urmează să plătească pentru acest plan şi că ele se luptă pentru interesele Europei atunci când frugalii sunt egoişti şi nu fac concesii”, transmite Agerpres, completând că Macron a declarat ferm că mai degrabă va pleca fără un acord - decât să încheie un acord prost.

În acest context, negocierile sunt în impas, asta în primul rând pentru că ”frugalii” și Finlanda vor să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde – de la 500 cât era prevăzut inițial, sumă pe care Franţa şi Germania o consideră inacceptabilă. Ultima ofertă a celor două puteri a fost 400 miliarde – sumă neacceptată de frugali!

Actualmente au loc reuniuni separate pentru negocieri în încercarea de a se depăşi impasul.  

Astăzi va avea loc a patra zi a Summit-ului – deci a doua zi suplimentară față de ceea ce se planificase inițial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0