Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vitalie Gorincioi: Plantațiile ard și este un deficit mare de umiditate în sol

© Sputnik / OsmatescoVitalie Gorincioi
Vitalie Gorincioi - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, președintele asociației "Moldova Fruct", Vitalie Gorincioi, a vorbit despre recolta din acest an - impactul climei, dar și a pandemiei asupra producției din Moldova.
Gorincioi: Plantațiile ard și este un deficit mare de umiditate în sol

Vitalie Gorincioi spune că pandemia a pus pe brânci sectorul agricol. Restricţiile impuse anterior de autorități în scopul prevenirii răspândirii virusului COVID-19 au blocat activitatea agricultorilor.

Mai mult, nici vremea de afară nu a ținut cu agricultorii. În nopțile de primăvară se înregistrau temperaturi de până la -10…-12 grade Celsius, iar acum, în perioada de vară, o parte din culturile agricole au fost compromise de secetă.

"Pierderile sun colosale. Chiar dacă a plouat în luna iunie și se pare că s-a schimbat ceva, totuși situația deloc nu este bună. Plantațiile de porumb, de floarea soarelui și altele ard de la temperaturile respective. La plantațiile multianuale în stratul de 1-2 metri a solului există un deficit de umiditate de 80-90 la sută", a spus Vitalie Gorincioi.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Agriculturii, în anul agricol 2019-2020 au fost însămânțate cu culturi de toamnă circa 415 mii de hectare. Seceta și înghețurile au afectat circa 215 mii de hectare: în proporție de 25% în nordul țării și de tocmai 60-80% în centru și sud.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0