Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Până la ce vârstă au avut speranța să trăiască moldovenii în 2019

© Sputnik / Саид Царнаев / Accesați arhiva multimediaCeas, lună plină, Groznîi. Полнолуние в Грозном
Ceas, lună plină, Groznîi. Полнолуние в Грозном - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii au o speranță de viață de aproape 71 de ani. În cazul bărbaților, speranța este de mai puțin de 67 ani, iar în cazul femeilor depășește 75 de ani.

CHIȘINĂU, 18 iul – Sputnik. Mai puțin de 71 de ani – aceasta a fost, în medie, speranța de viață pentru moldoveni în 2019. Femeile au fost mai longevive decât bărbații cu 3 ani și 3 luni.

Frontiera RM - Sputnik Moldova
Ce vor face în continuare moldovenii care au revenit în țară de peste hotare - expert

Anul trecut existau speranțe pentru o durată medie a vieții în Republica Moldova de 70,9 ani, informează Biroul Național de Statistică (BNS).

În medie, bărbații aveau șansa de a trăi până la 66,8 ani, iar femeile – până la 75,1 ani.

Această durată medie a vieții este sub media celei din țările Uniunii Europeane (EU-28), care în 2018 a fost de 81 de ani.

Totuși, în 2019, indicatorul speranței de viaţă la naştere a crescut în Republica Moldova cu 0,3 ani, comparativ cu anul 2018 și cu 1,6 ani comparativ cu anul 2014.

„Creșterea speranței de viață din ultimii ani se datorează în mare parte unei reduceri a ratei mortalității generale și a ratei mortalității infantile”, precizează BNS.

În 2019, comparativ cu anul 2018, s-a înregistrat o scădere cu 891 de cazuri a numărului de decese (2,4%). Rata mortalității în 2019 a constituit 13,7 decedați la fiecare o mie de  locuitori.

Rata mortalității infantile, de asemenea, a fost în descreștere, înregistrând valoarea de 8,7 copii decedați înainte de a ajunge la vârsta de un an la fiecare o mie de născuți-vii. În 2014, s-au înregistrat 9,1 decese la fiecare o mie de născuți-vii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0