Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cu cât se micșorează amenzile pentru încălcarea măsurilor de sănătate publică

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Sancțiunile aplicate urmează să fie proporționale cu fapta săvârșită, fiind respectată totodată constituționalitatea cadrului legal.

CHIȘINĂU, 18 iun – Sputnik. Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a bolilor epidemice, stipulate în Codul contravențional, va fi redus. Deputații au votat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea Codului.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

Potrivit proiectului adoptat de Parlament, este propusă  micșorarea cuantumului amenzii de la 450-500 de unități convenționale, cât constituie în prezent, la 50-150 de unități - pentru persoane fizice. Pentru persoanele juridice, cuantumul se va reduce  de la 1000-1500 la 300-700 de unități convenționale.

De asemenea, pentru prezentarea intenționată a unor date false ori incomplete sau refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice, este propusă aplicarea unei amenzi în mărime de 50-150 de unități convenționale.  În prezent, acestea variază între 450 și 500  de unități convenționale.   

Autorii proiectului menționează că, în urma acestor modificări, ”sancțiunile vor fi proporționale cu fapta săvârșită, iar constituționalitatea cadrului legal va fu restabilită”. Totodată, în acest fel  li se va da posibilitate agenților constatatori să aplice în continuare amenzi pentru încălcarea acestor prevederi.

O unitate convențională este egală în Republica Moldova cu 50 de lei.

Amintim că pe 30 iunie magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat cu privire la constituționalitatea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. Judecătorii au declarat neconstituțională amenda minimă în mărime de 22 500 de lei pentru persoanele fizice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0