Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra amenzilor aplicate în timpul stării de urgență

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat cu privire la constituționalitatea amenzilor aplicate în perioada stării de urgență. Judecătorii au declarat neconstituțională amenda minimă în mărime de 22 500 de lei pentru persoanele fizice.

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Ședința Curții Constituționale a durat aproape cinci ore, timp în care magistrații au ascultat argumentele inițiatorilor sesizării cu privire la aplicarea amenzilor în perioada stării de urgență. Într-un final, judecătorii CC au declarat neconstituțional art. 76 care se referă la amenzile minime aplicate persoanelor fizice.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională a admis parțial sesizările deputaților privind starea de urgență

”Curtea Constituțională a constat că în cazul persoanei fizice diferența amenzii dintre limita minimă de 450 de unități convenționale și maximă de 500 de unități convenționale nu-i acordă instanței de judecată posibilitatea aprecierii proporționalității sancțiunii aplicate. În cazul persoanelor juridice, amenda poate fi încadrată între 1000 și 1500 de unități convenționale, astfel marja este de 500 de unități convenționale și instanța de judecată poate individualiza amenda. Curtea a declarat neconstituțională limita minimă a amenzilor pentru persoanele fizice, care constituiau 450 de unități convenționale. În vederea executării prezentei hotărâri, până la modificarea cadrului legal pentru fapta de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol viața cuiva, persoanei fizice i se va aplica o amendă de la limita minimă de o unitate convențională, până la limita maximă de 500 de unități convenționale ”, a declarat președintele Curții Constituționale Domnica Manole. 

Hotărârea este definitivă și nu poate fi atacată. Sesizarea la Curtea Constituțională a fost depusă de către deputatul PPDA Vasile Năstase, deputatul neafiliat Octavian Țîcu și judecătorul Serghei Papuha de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana. Printre argumentele înaintate de autorii sesizărilor se numără lipsa unor stipulări clare privind circumstanțele în care pot fi aplicate amenzile, dar și mărimea acestora. 

”Lumea caută prin buzunare să achite pâinea, dar să plătească așa amenzi mari de peste 25 de mii de lei. O sumă pe care unii nu-și pot permite să o achite. Credem că antreprenorii mici își vor închide afacerile din cauza amenzilor de peste 75 de mii de lei”, au precizat autorii sesizării în cadrul ședinței Curții Constituționale.

Starea de urgență a fost instituită în data de 17 martie pe un termen de 60 de zile. Până la 26 mai, poliţia a sancţionat mai mulţi transportatori, oameni de afaceri şi simpli cetăţeni care au încălcat regimul de carantină stabilit în urma pandemiei de coronavirus. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, au fost documentate în total 2 192 de contravenții, iar suma amenzilor aplicate este de aproximativ 43 de milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0