Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Chicu s-a întâlnit la Minsk cu prim-ministrul belarus: Ce au discutat oficialii

© Photo : Miroslav RotariИон Кику
Ион Кику - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul întrevederii au fost discutate oportunitățile de dezvoltare a cooperării în sectoare de interes comun, consolidarea relațiilor comerciale dintre țările noastre.

CHIȘINĂU, 17 iul – Sputnik. Șeful Cabinetului de Miniștri, Ion Chicu, a avut o întrevedere cu  omologul său belarus, Roman Golovcenko, în cadrul vizitei întreprinse la Minsk cu ocazia participării la ședința Consiliului Interguvernamental al Uniunii Economice Eurasiatice (UEE).

Cei doi oficiali au discutat oportunitățile de dezvoltare a cooperării în sectoare-cheie de interes comun.

”A fost subliniată necesitatea intensificării eforturilor privind consolidarea și dezvoltarea relațiilor comercial-economice.  Ion Chicu a exprimat interesul Guvernului de a spori volumul exporturilor produselor moldovenești pe piața belarusă și a identifica, în comun, proiecte de cooperare, valorificând potențialul existent”, menționează serviciul de presă al Guvernului într-un comunicat.

Totodată, părțile s-au angajat să-și unească eforturile în contextul combaterii răspândirii infecției Covid-19, fiind apreciată cooperarea în repatrierea cetățenilor ambelor state.

Prim-ministrul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Unde pleacă Ion Chicu: Vezi ce a scris șeful Executivului pe Facebook

Au fost discutate și proiectele comune privind dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova. Ion Chicu a menționat că salută și încurajează participarea activă a companiilor belaruse la licitațiile lansate pentru construcția drumurilor. El a subliniat că Moldova este interesată de experiența Republicii Belarus și își dorește să continue cooperarea privind asamblarea autobuzelor și troleibuzelor, eventual - fabricarea unui model nou de autobuz electric.

De asemenea, oficialii s-au arătat interesați de implementarea proiectelor de investiții în sectorul vinicol, agroindustrial, zootehnic și cel farmaceutic. Moldova dorește să preia experiența belarusă în dezvoltarea complexelor animaliere, dar și a sectorului semincer.

La rândul său, premierul Golovcenko a asigurat că Guvernul său este dispus să impulsioneze relațiile între Moldova și Republica Belarus, subliniind importanța intensificării activității Comisiei interguvernamentale moldo-belaruse pentru colaborare comercial-economică. De asemenea, Șeful Executivului de la Minsk șu-a exprimat interesul față de inițiativa Guvernului Republicii Moldova privind dezvoltarea celor 16 platforme industriale, care vor deschide noi oportunități pentru cooperarea bilaterală moldo-belarusă

În perioada ianuarie-mai 2020, volumul schimburilor comerciale între țările noastre a constituit  65,5 mil. dolari. Astfel, Republica Belarus ocupă locul 11 în rândul partenerilor comerciali externi ai Republicii Moldova, cu o valoare a exporturilor de 28,1 mil. dolari.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în anul 2015. Astăzi din aceasta fac parte cinci state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia. Republica Moldova  are statutul de observator în cadrul Uniunii. Totodată, statutul de observator urmează să fie oferit în curând și Uzbekistanului.

La situația din 2019, Uniunea Economică Eurasiatică ocupă primul loc în lume la producția de îngrășăminte de potasiu și locul doi la producția de petrol și gaze.

Uniunea Economică Eurasiatică în cifre
Premierul Chicu s-a întâlnit la Minsk cu prim-ministrul belarus: Ce au discutat oficialii - Sputnik Moldova
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0