Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Prima întrevedere de la începutul pandemiei: Premierii țărilor UEEA se reunesc la Minsk

Abonare
Moldova trebuie să fie interesată de o cooperare strânsă cu Uniunea Economică Eurasiatică. UEEA este printre cei trei lideri mondiali la producția de gaz și de petrol.

Consiliul interguvernamental eurasiatic se întrunește pe 17 iulie în Minsk. Summitul va avea loc în regim normal, fiind primul după declanșarea pandemiei COVID-19. La ședință vor participa șefii guvernelor din Rusia, Belarus, Kîrgîzstan, Kazahstan, Armenia și Moldova (țară cu statul de observator în UEE).

Premierii vor discuta problemele legate de comerț, funcționarea piețe interne, concurență și industrie.

De asemenea, pe agenda discuțiilor se află planul de acțiuni în domeniul sănătății pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în UEE.

Totodată, șefii guvernelor vor examina proiectul programului interguvernamental pentru cooperare a statelor în domeniul furnizării serviciilor spațiale și geoinformaționale în baza teledetecției a Pământului.

De asemenea, la summit se va discuta despre dezvoltarea industriei agricole în UEE și industrializarea Uniunii.

Ион Кику - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Chicu s-a întâlnit la Minsk cu prim-ministrul belarus: Ce au discutat oficialii

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Economic Eurasiatic, pe lângă reuniunea premierelor statelor membre ale Uniunii, în Belarus vor avea loc și întâlniri de lucru cu conducerea republicii.

Uniunea Economică Eurasiatică a fost înființată în anul 2015. Astăzi din aceasta fac parte cinci state: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan și Rusia. Republica Moldova  are statutul de observator în cadrul Uniunii. Totodată, statutul de observator urmează să fie oferit în curând și Uzbekistanului.

La situația din 2019, Uniunea Economică Eurasiatică ocupă primul loc în lume la producția de îngrășăminte de potasiu și locul doi la producția de petrol și gaze. O statistică a acestor și altor indicatori economici ai Uniunii, vedeți în infograficul nostru.

Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2
Prima întrevedere de la începutul pandemiei: Premierii țărilor UEEA se reunesc la Minsk - Sputnik Moldova
Uniunea Economică Eurasiatică în cifre 2

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0