Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Drumul din Siria spre Republica Moldova: Povestea femeii care a ajuns acasă după șase ani

Abonare
O femeie din Republica Moldova a revenit în țară după șase ani și jumătate de viață grea în Siria. Ea a ajuns în această seară pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Natalia Barkal şi cei patru copii ai săi, deținuți în tabăra pentru refugiați „Al Hawl” de la începutul anului 2019, au simțit la propriu legătura cu pământul natal.

Natalia este o femeie din Republica Moldova care, în 2013, împreună cu soțul ei de origine siriană, au decis să părăsească țara noastră și să meargă în Siria, în provincia Aleppo. În 2017, Natalia a rămas fără soț, iar copiii fără tată. Acesta a fost ucis în urma acțiunilor militare din zonă.

După șase ani și jumătate trăiți în Siria, Natalia Barkal și cei patru copii minori ai ei au revenit acasă în această seară, în urma unei operațiuni de repatriere realizate la indicația șefului statului.

Президенты России, Турции и Ирана Владимир Путин, Реджеп Тайип Эрдоган и Хасан Рухани на совместной пресс-конференции в Турции - Sputnik Moldova
Politică
Rusia, Turcia și Iranul își intensifică coordonarea în problema Siriei

La Aeroportul Internațional Chișinău, familia a fost întâmpinată cu emoții de nedescris de mama femeii, dar și de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care s-a implicat în această situație pentru a face posibilă repatrierea moldovenilor. Această operațiune de repatriere, care a durat mai bine de un an și jumătate, a fost posibil datorită acțiunilor comune ale Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova şi Serviciul de Informații al Turciei, activitatea căruia a fost ghidată nemijlocit de Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan.

Însărcinatul cu Afaceri ad-interim al Ambasadei Turciei de la Chişinău, Esra Şen, a declarat pentru Sputnik Moldova că Republica Turcia este gata mereu să susțină Republica Moldova în astfel de cazuri.

Este deja al doilea caz când serviciile speciale ale Republicii Moldova în colaborare cu colegii din Turcia reușesc să desfășoare astfel de operațiune de salvare, prima fiind cea realizată în decembrie 2019, când a fost repatriată din Siria o altă familie originară din Republica Moldova.

De precizat că, anterior, președintele Igor Dodon a ajutat și la repatrierea Nataliei Zabun, o moldoveancă stabilită în Siria în 2015. La începutul anului trecut, soțul ei a decedat, iar ea și cei doi copii ai săi au ajuns în tabăra pentru refugiați în care condițiile de trai erau extrem de dificile. În decembrie 2019, Natalia și cei doi minori au revenit acasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0