Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Angajați cu funcții de conducere din cadrul BNM, cercetați penal: CNA vine cu detalii

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit CNA, funcționarii sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Patru angajați ai Băncii Naționale a Moldovei sunt cercetați penal de Centrul Național Anticorupție. Toți patru dețin funcții de conducere la BNM și sunt cercetați într-un dosar de abuz de serviciu. Informația a fost făcută publică de CNA printr-un comunicat de presă.

„Funcționarii sunt bănuiti că ar fi încercat să ajute un grup de acționari ai unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari altor acționari”, este precizat în informarea pentru presă.

Urmărirea penală a fost începută după ce au fost identificate bănuieli rezonabile că în perioada anilor 2018-2019, persoane publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, au favorizat un grup de acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Societate
Reacția BNM la perchezițiile efectuate de CNA la domiciliile unor angajați ai instituției

Potrivit sursei, aceștia ar fi creat condiții și pregătit acte cu informații denaturate ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a Hotărârii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concentrată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de 3 luni.

„Actele administrative menționate au adus atingere drepturilor de proprietate a mai multor acționari care, cumulativ, dețineau 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA, calificat de persoanele fizice și juridice de natură să producă un prejudiciu material în proporții deosebit de mari ce depășește suma de 123 milioane lei, dat fiind înstrăinarea forțată a acțiunilor, la un preț vădit diminuat prețului de piață”, notează serviciul de presă al CNA.

Amintim, CNA și procurorii anticorupție au operat acțiuni de urmărire penală în privința celor patru angajați ai BNM în vederea acumulării materialului probator în prezenta cauză penală. Ulterior, BNM a venit cu o reacție prin care spune că acțiunile CNA sunt percepute ca o ingerință în activitatea instituției.

Funcționarii sunt cercetați în stare de libertate, iar până la o decizie definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, aceștia beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Banca Națională a Moldovei a venit astăzi cu un comunicat în care și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu perchezițiile la domiciliul unor angajați cu funcții-cheie și cu modul de instrumentare a unei cauze penale intentate împotriva acestora.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0