Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Reacția BNM la perchezițiile efectuate de CNA la domiciliile unor angajați ai instituției

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei a venit cu o reacție după ce la domiciliile mai multor angajați ai BNM au ajuns ofițerii Centrului Național Anticorupție.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Banca Națională a Moldovei își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu perchezițiile la domiciliul unor angajați cu funcții-cheie, este precizat într-un comunicat de presă al instituției.

BNM își exprimă îngrijorarea și față de „modul de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie, sub pretextul utilizării abuzive a drepturilor acordate acestora de Legea privind activitatea băncilor, interpretarea pretins abuzivă a situațiilor de fapt și de drept, ce au servit temei pentru emiterea pretins abuzivă a unei hotărâri a Comitetului executiv al BNM cu privire la acțiunea concertată a unor acționari și lipsa permisiunii prealabile a BNM pentru deținerea cotelor calificate în capitalul social al unei bănci”.

Обмен валют - Sputnik Moldova
Ce rezerve valutare deține BNM și ce s-a întâmplat cu acestea în iunie

Potrivit comunicatului emis de BNM, în acest dosar este vizată o hotărâre a băncii luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI. Mai exact este vorba de procesul de reformare a sistemului bancar.

„BNM exercită un mandat complex care urmărește protejarea interesului public. Măsurile de supraveghere sunt fundamentate pe evaluări calitative și judecată profesională de o complexitate deosebită ale angajaților BNM, susceptibile de interpretări divergente de către persoanele vizate de actul de supraveghere, precum și de terțe persoane și autorități. Interesele financiare deosebit de mari, afectate de măsurile adoptate de BNM, pe de o parte, precum și complexitatea raționamentelor profesionale aplicate de personalul BNM, pe de altă parte, sporesc exponențial riscurile litigioase la care este expusă BNM și angajații acesteia”, mai este precizat în comunicat.

Stoianoglo Alexandr - Sputnik Moldova
Societate
Procurorul general despre furtul miliardului: „Banca Națională a jucat un rol activ”
Instituția menționează că procedurile judiciare și pre-judiciare de orice natură, indiferent de soluția finală, îndreptate împotriva BNM și/sau angajaților acesteia au un puternic efect descurajator asupra instituției.

„Asemenea acțiuni împiedică personalul unei bănci centrale să își exercite atribuțiile în mod adecvat și reduce capacitatea instituției de a asigura supravegherea, transparența și stabilitatea sectorului bancar”, este precizat în comunicat.

De precizat, ofițerii CNA au efectuat în această dimineață acțiuni de urmărire penală într-un dosar de abuz de serviciu în care sunt vizați mai mulți angajați ai BNM cu funcții de conducători de direcții și adjuncți. Aceștia sunt bănuiți că, acționând concertat, ar fi încercat sa favorizeze un grup de acționari ai unei bănci comerciale în defavoarea altor deținători de acțiuni, cauzându-le un prejudiciu de peste 123 de milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0