Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii din Italia: Cum puteți obține pensia şi alocaţia socială

© Fotolia / fabiomaxL'Altare della Patria a Roma
L'Altare della Patria a Roma - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii care locuiesc şi muncesc în Italia pot afla care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de pensie socială în această ţară şi ce trebuie să facă. Care este valoarea lunară a pensiei sociale în 2020.

BUCUREŞTI, 15 iul – Sputnik, Doina Crainic. Pensia sau alocația socială este acordată de statul italian persoanelor cu vârsta de peste 67 de ani și cu venituri minime sau fără venituri şi nu poate fi transferată în străinătate.

Avion Самолет - Sputnik Moldova
O importantă țară europeană a interzis accesul pentru moldoveni: Alte 12 state sunt vizate

Condiţiile pentru a beneficia de pensia socială sunt următoarele, potrivit rotalianul.com:

- aveţi cel puţin 67 de ani;

- aveţi reşedinţa efectivă în Italia (este necesar să fiţi înscris/ă la Serviciul de evidenţă a populaţiei – „anagrafe” din cadrul Primăriei);

- puteţi prezenta inclusiv „carta di soggiorno” – cartea de şedere;

- aveţi un venit foarte mic sau nu deţineţi niciun fel de venit;

- locuiţi legal în Italia de cel puţin 10 ani (rezidență efectivă, stabilă și continuă), fiind înscris la Registrul pentru Evidența Populației din cadrul Primăriei Locale.

Pentru a obţine pensia socială, puteţi depune cererea prin următoarele mijloace: online, pe site-ul www.inps.it (este necesar să vă creaţi un cont pe site-ul INPS); telefonic, sunând la numerele de telefon: 803164 (apelabil gratuit de la un telefon fix), 06164164 (apelabil de la un telefon mobil); cu sprijinul unei instituţii de asistenţă -„Patronato”.

De asemenea, trebuie să comunicaţi codul dvs. fiscal şi al soţiei/soţului (chiar dacă aceasta/acesta locuieşte în străinătate).

Valoarea pensiei socială se stabileşte anual. În anul 2020, valoarea lunară a pensiei sociale este de 459,83 euro. Veniturile realizate trebuie să se încadreze în limitele stabilite anual.

Acestea variază în funcţie de starea civilă a pensionarului. Astfel, dacă solicitantul este căsătorit, se ia în calcul şi venitul soţului/soţiei. Pentru a putea primi pensie socială în acest an, veniturile obţinute nu trebuie să depăşească următoarele limite: 5.977 de euro dacă solicitantul este necăsătorit; 11.955 de euro dacă solicitantul este căsătorit.

Important de ştiut este că, dacă beneficiarul pensiei se mută într-o altă ţară, îşi pierde dreptul de a primi respectiva alocaţie. De asemenea, pensia socială nu poate fi transmisă urmaşilor.

Plata pensiei sociale este suspendată în cazul în care beneficiarul se află în străinătate pentru perioade mai mari de o lună (cu excepţia problemelor medicale foarte grave dovedite prin documentaţia medicală necesară). La un an de la suspendarea dreptului, INPS poate revoca plata prestaţiei, dacă în urma verificărilor efectuate a rezultat că situaţia a rămas neschimbată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0