Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legile pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, promulgate de Igor Dodon - detalii

© Photo : Facebook / Igor DodonIgor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea
Igor Dodon a promulgat pachetul de legi pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea - Sputnik Moldova
Abonare
Legile pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului au fost promulgate de președintele Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 13 iul - Sputnik. Președintele Igor Dodon anunță că a promulgat cele cinci legi pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului.

”Astăzi am promulgat pachetul de legi pentru care Guvernului Republicii Moldova și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Este vorba despre operarea modificărilor la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Volnițchi: De ce Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului - Scenarii
Astfel, în urma modificărilor operate salariile personalului medical din instituțiile/ subdiviziunile medicale se vor majora în câteva etape: cu 30% de la 1 septembrie 2020, cu încă 30% – începând cu 1 ianuarie 2021, și cu 40% – în prima jumătate a anului viitor.

Beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum nu depășește 3 mii de lei vor benefica de un suport unic în sumă de 700 de lei.

Agenții economici vor beneficia de subvenții din partea statului prin majorarea alocațiilor pentru:

  • Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural +100 de milioane de lei;
  • Fondul de garantare a creditelor pentru sectorul întreprinderilor mici și mijlocii +50 de milioane de lei.

Pentru dezvoltarea infrastructurii antreprenoriale în cadrul zonelor economice libere Guvernul va aloca 50 de milioane de lei, totodată pentru programul de stat ”Prima casă” – 20 de milioane de lei.

În total, circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova vor beneficia de susținere financiară din partea statului în urma implementării legilor respective, inclusiv pensionari si beneficiari de alocații sociale, angajați ai sistemului medical, zeci de mii de agricultori, mii de antreprenori mici, sute de familii de polițiști și militari, zeci de urmași ai medicilor răpuși de COVID-19.

Totodată, Dodon a precizat că ”odată cu promulgarea acestor legi, Guvernul va demara procedurile de realizare a lor”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0