Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Volnițchi: De ce Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului - Scenarii

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Comentatorul politic Igor Volnițchi consideră prin asumarea de răspundere pe proiectul de rectificare a bugetului în fața Parlamentului, Guvernul Chicu a ieșit într-o ușoară ofensivă care i-a pus pe deputați în dificultate.
Volnițchi: De ce Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului - Scenarii

Guvernul urma să-și asume răspunderea în fața Parlamentului pe mai multe proiecte sociale, iar ședința Legislativului nu a avut loc din lipsa de cvorum. Potrivit unei decizii a Curții Constituționale orice angajare  de răspundere care nu are cvorum deliberativ în Parlament, unde trebuie să fie prezenți cel puțin 51 de deputați, este nulă.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Societate
Parlamentul nu a întrunit cvorumul: Nici deputații ACUM nu s-au prezentat la ședință

Igor Volnițchi crede că Guvernul Chicu a decis să meargă pe cale asumării răspunderii din considerentul lipsei unei majorități parlamentare și a situației instabile legată de fenomenul traseismului politic.

„Probabil că Executivul se aștepta că în zilele următoare va urma o moțiune de cenzură, iată că Guvernul Chicu a ieșit într-o ușoară ofensivă și-i pune pe deputați într-o situație delicată”, a precizat Volnițchi.

După publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Executivului pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de modificare a Legii bugetului de stat, urmează ca premierul să vină în Parlament să prezinte proiectele asumate, iar dacă din nou se va constata lipsa cvorumului, intrarea în vigoare a proiectelor nu va avea loc.

Igor Volnițchi mai spune că în cazul în care această asumare de răspunde va intra, totuși, în vigoare, opoziția ar putea utiliza din nou instrumentul de atac la Curtea Constituțională, iar argumentele opoziției vor trebui să fie convingătoare.

„Vom vedea dacă opoziția va utiliza din nou instrumentul de atac la CC, ori este destul de riscant pentru opoziție să conteste la CC o angajare de răspundere pentru proiecte atât de importante pe timp de criză”, a punctat Igor Volnițchi.

Guvernul și-a asumat răspunderea  în fața Parlamentului pentru un pachet de legi, inclusiv modificarea Legii Bugetului de Stat. Ședința de azi a Parlamentului nu a avut cvorum, fiind amânată pentru ziua de mâine, 3 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0