Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O listă mai largă de medicamente compensate: Iată cine va putea beneficia și de când

© Pixabay / MatvevnaMedicamente
Medicamente - Sputnik Moldova
Abonare
Veste bună pentru toate persoanele cu statut de asigurat în medicină. Acestea vor beneficia de o listă mai largă de medicamente.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Numărul medicamentelor pentru persoanele asigurate a crescut începând cu data de 10 iulie, informează Casa Națională de Asigurări în Medicină. Astfel, lista medicamentelor compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost completată cu cinci denumiri comune internaționale.

Denis Valac - Sputnik Moldova
Lista medicamentelor compensate va fi extinsă și în 2020 - Detalii

Astfel, în listă au fost incluse medicamente pentru tratamentul astmului bronșic la copii, pentru tratamentul epidermolizei buloase, pentru tratarea anemiei la gravide, toate cu rata de compensare de 100%. Cu rata medie de 70% va fi compensat preparatul destinat maladiilor cardiovasculare.

În aceeași listă a fost introdus și medicamentul care va fi utilizat pentru tratarea pneumoniei comunitare și a bronșitei în staționarul de zi, din data reluării activității acestuia.  Acesta va fi compensat în proporție de 100% pentru copii și de 70% în cazul adulților.

În lista preparatelor compensate se extinde și numărul maladiilor pentru care vor fi prescrise medicamente compensate.

”otodată, 16 denumiri comune internaționale din lista preparatelor compensate au fost completate cu doze și forme farmaceutice noi, ceea ce va permite creșterea accesului pacienților la scheme noi de tratament, ajustarea dozelor și modului de administrare a medicamentelor conform necesităților reale ale pacienților, sporirea prescrierii raționale a medicamentelor, creșterea aderenței și complianței la tratament îndeosebi pentru pacienții cu maladii noncomunicabile și copiii cu vârsta de 0-18 ani”, precizează CNAM printr-un comunicat de presă.

Cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de cel puțin un medicament gratuit din cele compensate parțial din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, începând cu anul 2019.

În acest an de medicamente compensate vor beneficia aproximativ 50 de mii de oameni, iar costurile se ridică la 60 de milioane de lei.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 153 de denumiri comune internaţionale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0