Reacția unui senator rus, după transformarea catedralei Sfintei Sofia în moschee

© Sputnik / Trecere la banca de fotografiiСобор Святой Софии в Стамбуле
Собор Святой Софии в Стамбуле - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Transformarea catedralei Sfintei Sofia într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase pentru președintele turc Erdogan, consideră senatorul rus Oleg Morozov.

BUCUREȘTI, 11 iul – Sputnik. Transformarea catedralei Sfintei Sofia (Ayasofya) într-o moschee ar putea provoca probleme politice serioase președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat agenției RIA Novosti senatorul rus Oleg Morozov.

“Ceea ce se face astăzi, rupe țesutul religios din Turcia și din lume. Nu există nicio explicație, nicio justificare. În rezultat, se intensifică conflictele religioase. Erdogan poate câștiga o partidă concretă, însă poate să piardă meciul politic. Situația va deveni foarte proastă. Sunt foarte puține avantaje, iar dezavantajele sunt evidente”, a declarat Morozov.

El a menționat că decizia luată în 1934 de către fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, de transformare a catedralei Sfintei Sofia dintr-o moschee într-un muzeu a fost „cu totul firească”.

Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova
Catedrala Sfânta Sofia, transformată în moschee: Erdogan a semnat decretul - foto

“El considera că nu poate exista o decizie care ar aranja toate confesiunile și a avut dreptate”, a spus parlamentarul rus.

Mai devreme, Consiliul de Stat al Turciei a anulat decizia din anul 1934, care prevedea transformarea Ayasofya într-un muzeu.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat anterior că așteaptă decizia Consiliului de Stat cu privire la o eventuală schimbare a statutului catedralei Sfintei Sofia și transformarea acesteia dintr-un muzeu într-o moschee, urmând să procedeze în funcție de această decizie.

Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, declarase anterior că țara lui este în drept să schimbe statutul catedralei, transformând-o într-o moschee, fără a lua în considerație opinia altor state.

Catedrala Sfânta Sofia a fost construită de împăratul bizantin Iustinian, fiind deschisă pe 27 decembrie 537. Peste o mie de ani catedrala a fost cea mai mare din lumea creștină. După cucerirea Constantinopolului de către otomani și căderea Imperiului Bizantin în 1453, lăcașul a fost transformat într-o moschee, însă în 1934, prin decretul fondatorul statului modern turc, Mustafa Kemal Atatürk, clădirii i-a fost atribuit statutul de muzeu, fiind inclusă în lista patrimoniul mondial al UNESCO.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0