Catedrala Sfânta Sofia, transformată în moschee: Erdogan a semnat decretul - foto

© Sputnik / Miroslav RotariRecep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Turciei Recep Taiyyp Erdogan a semnat decretul prin care schimbă statutul catedralei Sfintei Sofia în moschee, după ce instanța a anulat decizia din 1934 de transformare a Hagia Sofia în muzeu.

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că a semnat decretul prin care catedrala Sfânta Sofia este transformată într-o moschee.

Puțin mai devreme, Consiliul de Stat turc (Curtea Administrativă Supremă) a anulat decizia din 1934 de transformare a Hagia Sofia din Istanbul într-un muzeu, informează RT.

Anterior, președintele Recep Tayyip Erdogan a spus că așteaptă decizia Consiliului de Stat pe această chestiune.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril, a cerut menținerea statutului neutru al catedralei. Și UNESCO a solicitat păstrarea statutului actual.

Flags of Turkey, right, and the European Union are seen in front of a mosque in Istanbul, Turkey - Sputnik Moldova
Decizia Turciei care a revoltat Ministerul grec de Externe: Este o provocare

Timp de peste o mie de ani, catedrala Sfânta Sofia a fost cea mai mare biserică din lumea creștină. După ocuparea Constantinopolului (1453) de către otomani și căderea Imperiului Bizantin, catedrala a fost transformată în moschee. Însă, începând cu anul 1934, aceasta a fost transformată în muzeu prin decretul lui Mustafa Kemal Atatürk, întemeietorul statului modern turc, și a fost inclusă în lista patrimoniului mondial al UNESCO.

În anul 2016, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că în timpul Ramadanului se va citi din Coran. Acțiunile Turciei au provocat atunci o reacție negativă în mai multe state ale lumii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0