Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce spune Vasile Bolea despre cererea de demisie din funcția de deputat a lui Gațcan

© Photo : Facebook / Ștefan GațcanȘtefan Gațcan
Ștefan Gațcan - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Comisiei juridice numiri și imunități, Vasile Bolea, a declarat în plenul Parlamentului că Ștefan Gațcan și-a retras cererea de demisie din funcția de deputat.

CHIȘINĂU, 9 iul - Sputnik. Deputatul Ștefan Gațcan a solicitat retragerea cererii de demisie din funcția de deputat în Parlament, pe care a depus-o în data de 1 iulie. Informația a fost prezentată de președintele Comisiei juridice numiri și imunități, Vasile Bolea, în plenul Parlamentului. 

”Astăzi, la adresa Comisiei Juridice a parvenit cererea domnului Gațcan prin care dumnealui a anunțat că își retrage cererea de demisie din 1 iulie 2020, argumentând în baza articolului 78, aliniatul 2 din codul administrativ. Respectiv, în calitate de autor a proiectului de hotărâre numărul 261 din 1 iulie 2020, luând la bază această cerere de retragere a cererii de demisie, am retras proiectul de hotărâre din procedura legislativă”, a declarat Vasile Bolea.

Amintim că anterior pe profilul de Facebook al deputatului Ștefan Gațcan, ales în Parlament din partea Partidului Socialist, în urma alegerilor repetate noi în circumscripția Hâncești, a fost publicată declarația ci privire la retragerea din fracțiunea PSRM și intenția sa de a se alătura la Pro Moldova. Foștii colegi au condamnat acest pas al parlamentarului și l-au rugat să-și depună mandatul de deputat. Ulterior, președintele fracțiunii socialiștilor, Corneliu Furculiță, a declarat că Gațcan a depus o cerere de depunere a mandatului.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Ultima oră: Ștefan Gațcan a venit în Parlament – Legislativul este în ședință

De asemenea, socialiștii au anunțat că Gațcan nu a depus personal cererea de ieșire din facțiune și de aderare la Pro Moldova la secretariatului Parlamentului. Deputații Pro Moldova au anunțat că, ceva mai devreme de apariția acestei declarații, Gațcan a făcut apel la Procuratura Generală din motiv că socialiștii l-ar fi obligat să-și predea mandatul. Ulterior, deputații Pro Moldova și susținătorii lor au organizat un protest în preajma președinției. Serviciul Protecție și Pază de Stat a fost obligat să solicite ajutorul poliției pentru a asigura ordinea publică. Andrian Candu, liderul partidului foștilor democrați, a declarat că Gațcan ar fi fost reținut. Totuși, în același timp, pe pagina lui Gațcan de pe Facebook a apărut un videoclip, în care acesta spune că el este în regulă, și că a fost alături de membrii familiei sale. Între timp, Inspectoratul General al Poliției, au comentat incidentul din preajma președinției.

Acțiunile poliției au fost ghidate în strictă conformitate cu Legea 320/2012 cu privire la activitatea poliției și statutul polițistului, restabilind accesul pe teritoriul instituției cu respectarea principiului proporționalității, în strictă conformitate cu art.5 din Legea 218 privind modul de aplicare a forței fizice, a mijloacelor speciale și a armelor de foc”, au precizat Inspectoratul General al Poliției printr-un comunicat.

De asemenea, instituția a amintit că toți cetățenii sunt egali în fața legii și li se cere să respecte legile Moldovei, indiferent de statutul lor.

”Legea 39 despre statutul deputatului în parlament nu atribuie împuterniciri deputaților în astfel de situații. Persoanele care nu sunt de acord cu acțiunile Poliției le pot contesta, fără a opune rezistență sau a aplica forța fizică”. Joi, 9 iulie, Ștefan Gațcan s-a prezentat în Parlament și a asigurat cvorumul pentru desfășurarea ședinței.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0