Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune Dodon despre situația din Parlament și soarta Cabinetului Chicu

© Photo : Miroslav RotariИгорь Додон
Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova și-a reiterat convingerea că Parlamentul actual trebuie dizolvat și sunt necesare alegeri parlamentare anticipate.

CHIȘINĂU, 10 iul - Sputnik. Acest parlament nu mai corespunde rezultatului alegerilor din februarie anul trecut. Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii online „Președintele Răspunde”. Mai mult, Igor Dodon este de părere ca Legislativul trebuie dizolvat. 

„Parlamentul trebuie dizolvat. El trebuie „măturat” și desfășurate alegeri parlamentare anticipate, dar Curtea Constituțională a spus foarte clar că acest lucru nu este posibil în acest an, ci doar după alegerile prezidențiale”, a menționat Dodon. 

Заседание в правительстве под руководством премьера Иона Кику - Sputnik Moldova
Societate
Un ministru va fi decorat pentru merite deosebite în lupta cu COVID-19

Acest lucru înseamnă că Parlamentul în actuala sa componență va mai fi funcțional încă cel puțin nouă luni. Potrivit lui Igor Dodon, pentru a dizolva Parlamentul în condițiile actuale singura soluție este demisia Guvernului sau „de bună voie, sau prin 51 de voturi”. 

„Opoziția a sperat că dacă blochează Parlamentul, premierul Chicu va demisiona. Eu am spus foarte clar, acest lucru se va întâmpla când vom decide împreună că mergem la dizolvarea Parlamentului. Până atunci, Guvernul trebuie să lucreze eficient și nu ca unul interimar”, a menționat președintele. 

El a mai afirmat că chiar și în cazul în care Guvernul cade, Ion Chicu rămâne prim-ministru interimar până la numirea unui nou Cabinet de Miniștri, adică până după alegerile Parlamentare anticipate. Întrebat de jurnaliști cum se poate schimba structura Guvernului, Dodon a precizat că la această etapă nu vede nicio formulă decât printr-o coaliție largă a socialiștilor, partidelor din blocul ACUM și a democraților. 

„Unica formulă de a schimba actualul Guvern este o coaliție lărgită PSRM, PD, Maia Sandu și Andrei Năstase. Într-o formă de acest tip, da este posibil. Dialogul cu partidele de opoziție este posibil, dar eu nu am ce discuta cu partidul Șor și transfugii. Cu restul, poftim...”, a reiterat președintele. 

Acesta mai spune că în cazul în care scenariul unei coaliții largi nu va avea loc, există marea probabilitate ca acest Guvern să ajungă până la alegeri parlamentare anticipate. Fie interimar, sau cu drepturi depline. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0