Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Midrigan: Juridic hotărârea Curții Constituționale este corectă, deși favorizează opoziția

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Juristul Pavel Midrigan susține că, sub aspect juridic, decizia Curții Constituționale care interzice desfășurarea în aceeași zi și în aceeași perioadă a alegerilor prezidențiale și parlamentare este corectă, chiar dacă favorizează opoziția.

- Pe ce s-a bazat Curtea Constituțională când a decis că alegerile prezidențiale și parlamentare (ordinare sau extraordinare) nu pot să se desfășoare în aceeași zi sau în aceeași perioadă? Nu am găsit niciun articol în Constituție sau o lege care să prevadă lucrul acesta. Toți știm că Înalta Instanță interpretează norma legală, nu emite normele legale și constituționale în locul Parlamentului.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate
- Așa este, dar avem o excepție în cazul în care a mai fost o sesizare de acest gen la Curte. Dar o astfel de sesizare a mai fost făcută prin anul 2000, atunci Curtea a fost întrebată dacă pot avea loc în aceeași zi alegeri locale și parlamentare. Și atunci Curtea a dat un răspuns negativ. Acum magistrații Curții au evitat să menționeze în hotărâre că Înalta Instanță deja s-a pronunțat pe acest subiect, dar, în principiu, hotărârea este corectă. Ea nu lezează drepturile nimănui. Luând astăzi această hotărâre, Curtea a demonstrat consecvență și nu a avut niciun motiv să-și schimbe decizia.

- Dar nu se bagă Curtea peste competențele Parlamentului? În acest caz, impresia mea este că Înalta Instanță stabilește o normă, nu interpretează norma constituțională, nu și-a depășit împuternicirile?

- Nu, fiindcă Articolul 135 al Constituției prevede că Curtea Constituțională interpretează Constituția. Iar alegerile Parlamentului și ale Președintelui sunt reglementate prin norme constituționale. O altă competență a Curții este că, dacă apare un vid juridic, dacă există o neclaritate, atunci Curtea, în spiritul legiuitorului și al Constituției, dă o soluție.

Până nu demult, Curtea noastră crea noi norme constituționale, ceea este ilegal, dar nu este cazul hotărârii de marți.  

Spre deosebire de PSRM, partidele de opoziție nu sunt gata de alegeri  

- Sunteți de acord că această hotărâre a Curții este cumva în interesul unor formațiuni politice care sunt în opoziție față de președintele Dodon și socialiști? Nu este un secret că PSRM și șeful statului ar fi avut interesul să aibă loc în aceeași zi cu scrutinul prezidențial ordinar și cel parlamentar anticipat?

Corneliu Ciurea - Sputnik Moldova
Cum se vor schimba acțiunile partidelor după decizia CCM din 7 iulie
- Unele partide de opoziție vor să facă impresia că sunt nemulțumite de hotărârea Înaltei Instanțe, dar în realitate nu este așa. Și asta pentru că partidele de opoziție nu sunt gata de alegeri. Dacă Curtea anunța că alegerile parlamentare și prezidențiale pot să aibă loc concomitent, partidele de opoziție nu sunt pregătite. Spre exemplu, acum Pro Moldova are doar o ștampilă. Dar și celelalte partide de opoziție nu sunt gata de alegeri. PSRM este mai organizat. Președintele Dodon deja a declanșat campania electorală. Și lui i-ar fi convenit ca alegerile pentru președinte să fie desfășurate odată cu cele pentru partid (parlamentare).

Evident că acest Parlament nu mai are credibilitate, că sunt necesare alegeri parlamentare anticipate. Pentru noi, cetățenii, este mai bine ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să fie organizate separat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0