Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dumitru Pulbere: Constituția trebuie amendată ca să facă claritate în cazul alegerilor

© Sputnik / OsmatescoДумитру Пулбере
Думитру Пулбере  - Sputnik Moldova
Abonare
Juristul Dumitru Pulbere, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat într-un interviu pentru Sputnik Moldova de ce s-a ghidat Curtea Constituțională atunci când a decis că alegerile prezidențiale și cele parlamentare nu pot avea loc concomitent.

- Este mai mult decât clar de ce Curtea Constituțională a mai stipulat odată că Parlamentul nu poate fi dizolvat cu șase luni înainte de expirarea mandatului președintelui – acest lucru este prevăzut expres în Articolul 85 "Dizolvarea Parlamentului" al Constituției, în aliniatul 4. Dar unde este scris în Constituție că două scrutine, unul prezidențial și altul parlamentar, nu pot avea loc în aceeași zi sau în aceeași perioadă, așa cum a decis marți Curtea Constituțională? De ce Curtea dă o interpretare care nu este prevăzută într-o normă legală și, mai ales, în Constituție?  

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat imediat după alegerile prezidențiale
- Eu pot să vă explic în felul următor: Curtea a mers pe calea logică. Odată ce este interzis de a dizolva Parlamentul cu șase luni înainte de alegerea președintelui, înseamnă că, în principiu, nu pot să aibă loc alegeri parlamentare anticipate. Și asta pentru că, ca să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, Parlamentul trebuie să fie dizolvat, iar decretul de dizolvare a Parlamentului îl emite președintele. Dar în Aliniatul 4 al Articolului 85 este indicat expres că el nu poate fi dizolvat în perioada acestor șase luni până la alegerile președintelui.

- Dar pot fi și alte situații în care aceste alegeri să se suprapună, nu doar în cazul dizolvării Parlamentului de către președinte… Se poate întâmpla orice, spre exemplu, vorbim ipotetic, moare persoana care exercită funcția de șef al statului. De ce atunci să nu aibă loc aceste alegeri concomitent?

- Atunci probabil vom avea o altă interpretare. În ceea ce ține de situația actuală, Curtea s-a conformat Aliniatului 4 al Articolului 85 al Constituției. Ei, magistrații, au avut în vedere o situație concretă – cea actuală, cea care este creată astăzi în țară, nu una generală.

- Dar aceasta este o decizie care cumva are și o nuanță politică pentru că avantajează pe unii și dezavantajează pe alții...

- Cineva poată să interpreteze și așa, că această hotărâre are o nuanță politică. De fapt, orice hotărâre a Curții, oricare ar fi ea, are și o conotație politică.

Constituția nu prevede că alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc concomitent

- Deci, Curtea a luat decizia de a nu permite desfășurarea alegerilor parlamentare și prezidențiale (ordinare sau extraordinare) în aceeași zi și în aceeași perioadă, pornind de la faptul că președintele, potrivit textului Constituției, nu are dreptul să dizolve Parlamentul în ultimele șase luni de mandat, prevedere care ar fi putut duce la situația ca alegerile prezidențiale și cele parlamentare să se desfășoare în aceeași zi sau în aceeași perioadă. Asta este singura logică?

- Da, asta-i singura logică, alta nu-i. Și aveți perfectă dreptate că nicăieri în Constituție nu este indicat că alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot să aibă loc în aceeași perioadă sau în aceeași zi. Este necesară o concretizare a normei constituționale. Adică este cazul ca Legea Supremă să stipuleze expres că cele două tipuri de alegeri nu pot să aibă loc în aceeași zi sau în aceeași perioadă, adică în lumina hotărârii de marți a Curții.

- În condițiile acestei decizii, există vreo posibilitate ca astăzi alegerile parlamentare și prezidențiale să aibă loc în aceeași perioadă sau în aceeași zi sau această decizie epuizează orice situație de acest gen?

- În cazul concret pe care îl avem astăzi, Hotărârea Curții epuizează orice situație de a desfășura concomitent cele două tipuri de alegeri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0