Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon: Parlamentul trebuie dizolvat imediat după alegerile prezidențiale

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului consideră că principalul organ legislativ s-a compromis și acesta trebuie reînnoit, așa cum doresc și cetățenii.

CHIȘINĂU, 7 iul – Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, se pronunță pentru dizolvarea Parlamentului imediat după alegerile prezidențiale. El a făcut declarații în acest sens marți, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.

”Eu rămân pe poziția că acest Parlament trebuie dizolvat. Și văd din sondaje că tot mai mulți cetățeni își doresc ca actuala componență a Parlamentului să plece și să fie alegeri anticipate. Cred că noi trebuie să luăm în calcul această situație și să facem tot posibilul ca, imediat după alegerile prezidențiale, să aibă loc alegeri parlamentare anticipate pentru a reînnoi Parlamentul, pentru a-i scoate de acolo pe toți acei care s-au cumpărat și s-au vândut”, a declarat Dodon.

În condițiile deciziei de astăzi a Curții Constituționale, alegerile parlamentare anticipate pot avea loc doar după alegerile prezidențiale, când președintele țării nou ales va putea semna decretul de dizolvare a Parlamentului, a explicat președintele. În opinia lui, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc deja în lunile februarie sau martie.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM a comentat decizia Curții Constituționale: Poziția cu privire la alegerile anticipate

Totodată, dizolvarea Parlamentului este posibilă în două situații – sau dacă este demis guvernul și nu este numit unul nou, sau în cazul când Parlamentul nu aprobă nicio lege, nicio hotărâre în decurs de trei luni de zile.

”Noi vedem că de pe data de 18 iunie Parlamentul nu a aprobat nicio hotărâre. Dacă acest lucru va continua pe parcursul a trei luni, atunci Parlamentul poate fi dizolvat”, a menționat președintele.

Pe de altă parte, șeful statului a subliniat că Guvernul nu-și va da demisia la cererea oponenților politici. Totodată, el admite posibilitatea demisiei, însă ”doar în cazul când se va pune ca scop declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, așa cum vor cetățenii”.

”Însă nu va fi la presiunea sau la inițiativa celor din opoziție, ci în urma unei decizii asumate a conducerii de vârf a țării”, a adăugat Dodon.

Curtea Constituțională a decis marți că dizolvarea Parlamentului în ultimele 6 luni ale mandatului președintelui ”este interzisă în orice circumstanță”, chiar și în cazul în care președintele demisionează în această perioadă.

Curtea a decis totodată că alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot avea loc de principiu concomitent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0