Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ala Tocarciuc: Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 ar putea descrește curând, dacă…

© Sputnik / Victor IovvAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale urmează să ia o decizie în privința relaxării măsurilor pe mai multe domenii. Cum ar putea afecta decizia autorităților situația epidemiologică din țară, dar și ce măsuri trebuie întreprinse pentru a diminua răspândirea virusului?
Ala Tocarciuc: Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 ar putea descrește curând dacă …

În contextul evoluției situației epidemiologice privind infecția COVID-19, situația din Republica Moldova nu se deosebește mult de situația din alte țări. Despre acest lucru a vorbit în studioul Sputnik expertul în sănătate publică Ala Tocarciuc.

Potrivit ei, situația în țara noastră nu este deloc îmbucurătoare, întrucât există un număr mare de cazuri de îmbolnăvire în rândul cetățenilor, iar acest lucru este cauzat și faptului că multe restricții au fost ridicate prea devreme. Pe de altă parte, nici oamenii nu țin cont de recomandările specialiștilor și evită să respecte unele reguli pentru a preveni răspândirea virusului.

"Dacă să analizăm atent, prin oraș practic nimeni nu poartă măști. În localuri, în parcuri este aceeași situație. Astfel, o bună parte a populației sănătoasă va trece în segmentul celor infectați dacă nu vor respecta reguli elementare", a remarcat expertul în sănătate publică.

Ala Tocarciuc susține că numărul de îmbolnăviri ar putea descrește în viitorul apropiat, în cazul în care va exista o abordare complexă, adică dacă vor fi luate măsuri concrete pe toate dimensiunile.

Сотрудник по уборке в маске и перчатках дезинфицирует сиденья в аэропорту Гатвик, Великобритания - Sputnik Moldova
Oamenii de știință alertează OMS cu privire la transmiterea prin aer a Covid-19

"Oamenii care nu fac parte din categoria celor infectați trebuie obligatoriu să poarte măști de protecție oriunde ar merge, să respecte distanța socială și măsurile de igienizare. Cei contaminați trebuie monitorizați cu maximă precauție, iar cei care cu care au intrat în contact să fie obligatoriu testați și izolați. La fel și cei care au trecut prin acest virus trebuie să fie monitorizați o bună perioadă de către specialiști", a subliniat Tocarciuc.

Mai mult, expertul în sănătate publică susține că deocamdată este prea devreme de a relaxa unele măsuri precum permiterea ceremoniilor și altele, întrucât riscul de contaminare rămâne încă prea mare.

De menționat că până în prezent bilanțul persoanelor infectate cu COVID-19 în Moldova a ajuns la 18 471 de cazuri. Totodată, 11 936 de persoane au fost vindecate. Bilanțul victimelor coronavirusului a ajuns la 615.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0